Nöje Musik

Första turnén efter terrordåden

Eagles of Death Metals frontfigur Jesse Hughes är mycket tagen när han berättar om sina upplevelser på Bataclan i fjol.
Eagles of Death Metals frontfigur Jesse Hughes är mycket tagen när han berättar om sina upplevelser på Bataclan i fjol.

Deras konsert på Bataclan i Paris slutade i tragik när terrorister slog till och 89 människor dödades. Tre månader senare återupptog Eagles of Death Metals sin avbrutna Europaturné i Sverige. Och snart är de tillbaka i Paris.

– Vi bestämde direkt att vi skulle spela där igen, säger frontfiguren Jesse Hughes när TT träffar honom några timmar före deras konsert på Debaser Medis i Stockholm på lördagen.

Det amerikanska bandet hade spelat i knappt en timme när terroristerna slog till på Bataclan fredagen den 13 november och förvandlade en festkväll till ett blodbad.

Lördagens spelning i Sverige, som hålls på dagen tre månader efter terrordåden, är den första på Europaturnén som sedan fortsätter till Oslo i Norge.

– Vi ville få drivkraften av bra rock'n'roll inför en publik som var så långt borta som möjligt från den skiten som hände innan vi kommer till Paris.

Förutsättning att läka

Bandet var tillbaka på en scen i Paris redan i december när de gästade en konsert med U2. Men tisdagens konsert där kommer inte att bli en vanlig show, säger Jesse Hughes.

– Det kommer att bli något helt annat. Det är något för 2 000 människor som gör att de förhoppningsvis kan gå därifrån med en förutsättning att läka.

Han kommer även att besöka Bataclan igen.

– Jag ska träffa ägaren, men jag tror inte att jag kommer att gå in i lokalen. Inte än.

Jesse Hughes märkte tidigt vad som hände när terroristerna slog till och han lämnade scenen. Han tog först skydd bakom en ridå.

TT: Vad upplevde du under den kvällen?

– Jag såg flera människor bli skjutna. Jag kände tre av dem mycket väl eftersom de hade kommit till flera av våra shower. Det var en grupp flickor som alltid hade på sig djävulshorn och brukade komma med söta presenter.

– En syn som jag har svårt att glömma är en flicka. Hon hade ryggen mot mig och hennes händer var uppsträckta i luften, hon var som fastfrusen i marken. Om hon bara hade tagit ett steg tillbaka hade hon ramlat över en kant och kanske kunnat överleva.

Fasansfulla syner

Under hela intervjun är Jesse Hughes mycket tagen när han ska berätta om det han såg, hörde och upplevde under den fasansfulla tiden på Bataclan.

Han berättar om hur han sett människor som dödades när de försökte hjälpa sina vänner.

TT: Hur känns det att behöva prata om de här fruktansvärda händelserna igen nu när du träffar reportrar?

– Det är viktigt att vi berättar om vad som hände. Det känns inte bra att all den här skiten kommer tillbaka, men det är inte meningen att det ska kännas bra.

– Jag önskar att jag inte sett allt det här. Jag önskar att jag inte är tvungen att tala om det, men det är enda sättet som jag kan må bättre på.

Jesse Hughes är tydlig med att han kommer att spela på Bataclan igen så fort lokalen öppnar.

– Vi måste spela där. Om vi inte gör det så kommer de onda krafterna att vinna.

Vilhelm Stokstad/TT
Eagles of Death Metal på scen i Stockholm under lördagskvällen.
Vilhelm Stokstad/TT
Jesse Hughes från Eagles of Death Metal gör sig redo inför den första spelningen på turnén efter terrordåden i Paris.