Nyheter Sverige

Försvaret: "Han ska frikännas"

En oktoberkväll i fjol sköt en 68-årig man ihjäl två bröder utanför mannens hus i trakterna kring Helsingborg. Mannen har nu åtalats för två fall av mord, men han hävdar själv att det rörde sig om nödvärn. Arkivbild.
En oktoberkväll i fjol sköt en 68-årig man ihjäl två bröder utanför mannens hus i trakterna kring Helsingborg. Mannen har nu åtalats för två fall av mord, men han hävdar själv att det rörde sig om nödvärn. Arkivbild.

Den 68-årige mannen sköt ihjäl bröderna med några sekunders mellanrum och åklagaren anser att han ska dömas för mord och 15 års fängelse.– Han ska frikännas, han har skjutit i nödvärn, säger försvarsadvokat Johan Eriksson.Mannen släpptes fri efter den sista rättegångsdagen.

Dubbelmord eller nödvärn? I dag avslutas rättegången mot en 68-årig man som åtalats misstänkt för att ha dödat två bröder, 21 och 24 år gamla, utanför Helsingborg en oktoberkväll i fjol.

– Han har överskridit sin nödvärnsrätt, det kan inte förekomma straffrihet, säger Kerstin Eriksson, en av två åklagare i målet, under pläderingen i sal 4 i Helsingborgs tingsrätt.

Försvaret anser att mannen ska frikännas och släppas på fri fot.

– Han har skjutit i nödvärn, säger försvarsadvokat Johan Eriksson.

Efter den sista förhandlingsdagen i Helsingborgs tingsrätt beslutade rätten att mannen ska släppas fri. Han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord. Rätten har ingen överläggning under onsdagen om hur mannen ska dömas.

Åklagarsidan yrkar på 15 års fängelse för två fall av mord, men anser att det kan finnas utrymme för straffrabatt på grund av 68-åringens ålder och hjärtproblem. Åklagarna överlåter dock till tingsrätten att göra en bedömning av eventuell rabatt.

"För grovt våld"

Det rör sig inte om mord, menar försvaret.

– Men om det rör sig om uppsåtligt dödande är det frågan om dråp, säger advokat Johan Eriksson.

Om 68-åringen fälls finns det flera anledningar till straffrabatt för mannen, menar Eriksson. Exempelvis på grund av hans ålder och hälsa, samt att han angav sig själv till polisen.

Den 68-årige mannen som nu åtalas befann sig bakom en låst dörr och det enda brottet bröderna hade begått vid tillfället var att de hade krossat en fönsterruta, menar åklagarsidan.

– Det är ett alldeles för grovt våld i ett alldeles för tidigt skede, säger Kerstin Eriksson, den andra åklagaren i fallet.

68-åringen sköt ihjäl de två bröderna med några sekunders mellanrum. De avled båda två inom någon eller några minuter.

"Var väldigt rädd"

Tidigare under dagen vittnade en polis, som var hemma hos 68-åringen efter att han anmält bröderna för skadegörelse i september 2014:

– Men det är svårt att prata med honom för han är rädd, sade han.

Det är rädslan för bröderna som försvaret fokuserar på i början av sin plädering. Advokat Johan Eriksson hänvisar till 26 fall där svenska poliser skjutit ihjäl människor mellan 1990 och 2015. I 16 av fallen hänvisade poliserna till nödvärn, men i efterhand har det konstaterats att det i tio av fallen var inbillat nödvärn.

– Motparten här ställer högre krav på honom än vad man gör på svensk polis, säger Johan Eriksson.