Sport

Försvaret i fokus för Sverige

Nilla Fischer – given mittback i landslaget. Arkivbild.
Nilla Fischer – given mittback i landslaget. Arkivbild.

Ett insläppt mål på sex tävlingsmatcher under 2016. Det är försvarsspelet som tagit svenska damlandslaget till OS i Rio.– Vi har jobbat lite extra med det, vi har haft problem med det innan, säger mittbacken Nilla Fischer.

Svenska damlandslaget laddar just nu upp inför OS i Brasilien på Öland. Det blir en knapp vecka med träningar och teambuilding och på torsdag väntar den enda matchen innan första OS-matchen, mot Japan i Kalmar.

Det är klarblå himmel över den pittoreska idrottsplatsen Tallhöjden i Färjestaden och temperaturen går en bit över 20 grader. Försvarsspelarna börjar träningen för sig själva. Det är högt tempo och de får jobba hårt.

– Det är högt tempo och mycket spel. Toppformen är inte där, men vi är där vi ska vara och det känns bra, säger Nilla Fischer.

Speciell uppladdning

Fischer är given som mittback i det svenska landslaget, i ett försvar som under 2016 verkligen har hittat rätt. Fem hållna nollor i tävlingsmatcherna, enda insläppta målet kom i OS-kvalet mot Holland.

– Vi har jobbat extremt hårt i försvarsspelet och har hittat rätt i våra positioner. Vi försöker bibehålla det nu och tittar mycket på videoklipp, hittar vi några tveksamheter tar vi upp det med en gång.

Under lägret på Öland har de dock inte lagt något extra fokus på försvarsspelet.

– Vi har inte fokuserat på bara en grej, det har mest blivit spel. Men det är klart att försvarsspelet måste fungera för att vi ska kunna göra bra ifrån oss under OS.

Uppladdningen inför matcherna i Rio och Brasilia blir ganska speciell. Landslaget spelar bara en enda träningsmatch, och det alltså redan på torsdag – två veckor innan första matchen i Brasilien.

– Vi får se om det är en fördel eller en nackdel. Oftast är det bra att få många matcher innan. Nu får vi väldigt många träningar i stället. Vi får ta det som att vi blir väldigt sugna på matcher när vi kommer till Rio.

Möter värdnationen

Där väntar till att börja med tre gruppspelsmatcher, bland annat mot värdnationen.

– Det känns väldigt inspirerande. Det är klart att det är extra roligt att möta värdnationen, med mycket folk på läktarna och bra stämning. Det är ju sambafotbollens hemland så det blir en extra upplevelse.

Den andra träningen på Öland fortsatte i högt tempo. De flesta deltog fullt ut. Undantaget var Lotta Schelin, hon går på ett individuellt träningsprogram som ska säkra att toppformen infinner sig till början av augusti.

Elin Rubensson åkte på en liten smäll på foten, men det var ingen större fara med mittfältaren. Under onsdagen väntar träning på matcharenan inför matchen mot Japan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset