Sport

Försvaret kan bli bästa anfall i EM

Jesper Nielsen och Tobias Karlsson får viktiga roller under EM.
Jesper Nielsen och Tobias Karlsson får viktiga roller under EM.

För andra mästerskapet i rad bildar Jesper Nielsen mittblock tillsammans med Tobias Karlsson i det svenska handbollslandslaget.Men Nielsen kan även få en nyckelroll framåt.– Han har härdats i bundesliga, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

För ett par år sedan var Jesper Nielsen försvarsklippa i Sävehof. Sedan flyttade han till Berlin och fick chansen att visa att han håller för spel på linjen även i anfallet.

Under träningsmatcherna inför EM i Polen har det blivit tydligt att förbundskaptensduon även ser 26-åringen som ett alternativ i anfallsspelet, i konkurrens med Andreas Nilsson.

– Ser man till matcherna före EM så är väl han (Nielsen) en av dem som kommer undan med bra betyg. Han är komplett vad gäller defensiven och anfallsspelet nu. Han har haft en enorm utveckling anfallsmässigt, men även i försvaret har han jobbat med fysiken och blivit mycket kvickare, säger Ola Lindgren.

– Vi har två fullgoda mittsexor och en sund konkurrenssituation. Vi har valt flera gånger att starta med Jesper och låtit honom komma in i matcherna. Sedan när han har gått sig trött kommer Andreas in och gör jobbet på linjen.

På väg till PSG

I Füchse Berlin spelar Nielsen allt som oftast samtliga 60 minuter av matcherna, både framåt och bakåt.

– Hemma löser man 60 minuter, med någon tvåminutare (utvisning) här och där, säger han och skrattar.

– Men vi vill ju springa väldigt mycket, och då blir det ju tufft. Landslag är landslag och då ska den bästa spela. Jag utgår från att det blir mest försvar, och allting framåt blir en bonus.

Jesper Nielsens utveckling har inte gått obemärkt förbi i handbollsvärlden. Nielsen ryktas vara nära att skriva på för den storsatsande franska klubben Paris Saint-Germain, där förbundskaptenen Staffan Olsson också är assisterande tränare.

– Det är ingenting som är skrivet, så det finns inte så mycket att säga förutom att det har pågått lite snack.

– Det är ju en väldigt bra klubb med väldigt bra spelare, så skulle jag få chansen att gå dit så är det väldigt stort så klart.

"Måste lyfta"

Nielsens dubbelspel kan bli ett viktigt vapen i EM. Då det uppställda anfallsspelet stundom hackat och kört fast under förberedelserna, hoppas Sverige att kontringsspelet ska ge många enkla mål.

För att det ska bli verklighet måste dock försvars- och målvaktsspelet, som tidigare varit Sveriges adelsmärke, upp ett par snäpp när mästerskapet startar mot Slovenien på lördag.

– Samspelet med målvakterna kan vi förbättra ytterligare. Sedan har vi en del situationer där vi spelar med spelare som inte är vana på alla positioner och det måste naturligtvis lyfta om vi ska kunna matcha de bästa, säger Tobias Karlsson.