Nyheter Ekonomi Sverige

Försvarsindustrin en fråga för Löfven

Stefan Löfven träffar Indiens premiärminister Narendra Modi.
Stefan Löfven träffar Indiens premiärminister Narendra Modi.

Försvarsindustri men även informationsteknologi.Det var två affärsområden som Stefan Löfven diskuterade tillsammans med Indiens premiärminister Narendra Modi under statsministerns besök i Bombay.

På plats i Indien förde Löfven bilaterala samtal med ledaren för en av världens absolut största nationer. Framför allt kom det att handla om två områden då diskussionerna sker i anslutning till den stora industrimässan Make in India där ett flertal svenska företag, bland försvarskoncernen Saab finns representerat.

Förstärkt samarbete

– Vi diskuterade förstärkt samarbete både kring försvarsindustrin men också informationsteknologi där Modi själv tog upp möjligheterna kring cybersäkerhet, säger Löfven till TT.

Angående frågan om en försäljning av Gripen till Indien, säger Löfven:

– Det finns en samsyn. Indien vill ha en förstärkning av sitt försvar och de har starkt förtroende för svensk försvarsindustri. Sedan förde vi inte konkreta resonemang om affärer men Gripen är naturligtvis ett väldigt starkt projekt och den diskussionen kommer vi naturligtvis att fortsätta med.

Sexuellt våld

Landet har under de senaste åren plågats av en rad brutala våldtäkter på såväl barn som kvinnor, ett ämne som också diskuterades.

– Vi är överens att vi måste göra mer som politiska ledare för att stoppa och motverka det sexuella våldet, mördandet av kvinnor liksom trafficking. Det är ett ansvar som vi båda delar, säger Löfven.

Statsministern hade då tidigare under dagen tillsammans med just Narendra Modi varit med och invigt den svenska paviljongen på industrimässan. Därefter visades en rad olika företagsmontrar för dem båda. Bland svenska företag på plats finns Saab, Scania och Ikea.