Nyheter Sverige

Förtroende mäts bäst i "normalläge"

Förtroenden har ökat på senare år enligt flera undersökningar. En ny undersökning visar på ett lägre förtroende, vilket både polisen och medieforskare tror är tillfälligt och beror på negativ medierapportering. Arkivbild.
Förtroenden har ökat på senare år enligt flera undersökningar. En ny undersökning visar på ett lägre förtroende, vilket både polisen och medieforskare tror är tillfälligt och beror på negativ medierapportering. Arkivbild.

Var fjärde man misstror polisen, enligt en ny undersökning. Resultatet kommer efter anklagelser om att polisen mörkat sexuella ofredanden.Medieforskare pekar på det vanskliga i att genomföra förtroendemätningar direkt efter negativ medierapportering.

– Det var bland det lägsta jag har hört, säger forskaren Rolf Granér när Svenska Dagbladet ber honom kommentera att 55 procent uppgett att de har förtroende för polisen, som tidningen presenterar.

Resultatet kommer från en Sifoundersökning, genomförd efter uppståndelsen kring anklagelser om att polisen mörkat sexuella ofredanden på en festival i Stockholm i somras. Undersökningen bygger på en webbpanel med 1 050 deltagare.

Kortsiktig påverkan

Medie- och kommunikationsforskaren Marie Grusell säger att problemet med webbpaneler generellt är att människor själva anmält intresse att delta vilket innebär att panelen inte blir representativ för befolkningen.

– Sedan är det vanskligt att göra den här typen av undersökningar direkt efter en sådan här händelse när den fortfarande ligger högt upp på agendan, säger Grusell och syftar på anklagelserna om mörkning.

Hon tror att medierapporteringen kan ha påverkat svaren och säger att förtroendet för en myndighet – särskilt på kort sikt – kan gå i vågor, påverkat av medierapporteringen.

Långsiktig uppgång

Börje Öhman, tillfälligt utlånad från Västernorrland till huvudstaden och jobbet som tillförordnad presschef för Polismyndigheten, känner igen sig i Grusells resonemang om att medierapporteringen påverkar förtroendemätningarna.

– Man ska ha tur så att det inte ligger någon jättemedial grej innan utan att det är någon form av normalläge, säger han till TT.

Sett över tid har förtroendet för polisen ökat. I Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning som presenterades förra veckan uppgav 65 procent att de hade förtroende för polisen.

Även de senaste siffrorna från SOM-institutet har visat på en ökning. I den senaste undersökningen uppgav 61 procent att de har förtroende för polisen.