Nyheter Världen

Förutspår slutet för IS i Syrien

Bild ur ett videoklipp från början av juni på Manbij i norra Syrien. Arkivbild.
Bild ur ett videoklipp från början av juni på Manbij i norra Syrien. Arkivbild.

Kurdisk-arabiska styrkor har efter månader av strider befriat den syriska staden Manbij från terrorgruppen IS.– Det här är slutet för IS i Syrien, säger Mellanösternkännaren Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.Men han varnar för att kurderna nu får det svårare.

BBC News rapporterar om glädjescener bland invånarna i Manbij, nära den turkiska gränsen. IS tog kontroll över staden för två år sedan, och för Reuters beskriver en invånare skräckväldet och pekar ut platsen där terrorgruppen genomförde halshuggningar.

– Det skedde för vad som helst eller med förevändningen att de inte trodde (på Gud).

Efter befrielsen ses kvinnor bränna de heltäckande kläder de tvingades bära medan män rakar av sig skäggen, och flera röker cigaretter vilket var strikt förbjudet under IS skräckvälde.

– Jag känner glädje och det är som en dröm. Jag kan inte tro det; jag kan inte tro det. Saker som jag sett har ingen sett, säger en kvinna i Manbij enligt Reuters.

Tackar soldaterna

En annan tackar soldaterna i den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF som befriat dem.

– Ni är våra barn och våra hjältar, säger hon.

Per Jönsson säger att förlusten av Manbij är den enskilt största motgången för IS i Syrien på två år.

– Det är egentligen slutet för IS i Syrien. Har de inte kontroll över de här tio gånger två–tre milen längs den turkiska gränsen kan de inte föra folk, vapen och materiel till eller från al-Raqqa i östra Syrien, deras huvudstad i landet.

Hur länge IS nu kan hålla stånd i Syrien är svårt att förutspå enligt Jönsson.

– Veckor, månader eller något sådant. Allt går mycket långsammare än vad man tror.

Stopp för IS-anhängare

Kurdledaren Salih Muslim säger att befrielsen av Manbij också innebär att IS-anhängarna inte längre kan röra sig fritt till och från Europa.

– Självklart är det så. Det är sista dörren som stängs, säger Per Jönsson.

Mellanösternkännaren varnar dock för att Rysslands president Vladimir Putin nu kommer att se det som viktigare att ha Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på sin sida än att stödja kurderna. Tecknen på att de båda närmat sig varandra är många och tydliga, inte minst sedan Erdogan i juni bett om ursäkt för nedskjutningen av ett ryskt plan vid Syriengränsen och presidenternas gemensamma presskonferens i S:t Petersburg tidigare i veckan.

– Min gissning är att Putin utan minsta tvekan kommer att offra kurderna för att vara fortsatt kompis med Erdogan. Fram till i dag och i fem års tid har kurderna varit de enda vinnarna under den arabiska våren. Men sista veckan tog det slut. Att stödja kurderna har i två års tid varit ett verktyg för Putin att få över Erdogan på sin sida, säger Per Jönsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset