Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Förvåning över video med Malisvensk

En ny video har publicerats med svensken Johan Gustafsson som sitter gisslan i Mali sedan 2011. Arkivbild
En ny video har publicerats med svensken Johan Gustafsson som sitter gisslan i Mali sedan 2011. Arkivbild

En ny video med Johan Gustafsson som togs till fånga i Mali 2011 har lagts ut på Youtube. I filmen uttalas hot mot Sverige. Den sydafrikanska organisation som sökt kontakt med gisslantagarna är förvånade över videon.

Filmen ska vara inspelad den 17 december, säger Johan Gustafsson själv i det två minuter långa klippet, uppger Expressen och Aftonbladet.

I filmen framträder även Gustafssons medfånge, sydafrikanen Stephen Malcolm.

"Använd inte Frankrike"

Titeln på filmen är "Ett meddelande till myndigheterna i Sydafrika och Sverige" och i inledningen varnar en maskerad person Sverige för att samarbeta med Frankrike.

– Om ni vill ha en snabb frigivning av era "barn" så använd inte Frankrike som en mellanhand i kontakt med oss, säger person i filmen.

Den maskerade säger vidare:

– Vi har just gått in i det femte året med era barn i fångenskap och vi är villiga att hålla dem så länge som det krävs för att vi ska få igenom våra krav.

Videon släpps bara två dagar efter att utrikesminister Margot Wallström (S) lämnat Mali efter ett fyra dagar långt besök. När TT talar med Wallström på Folk och Försvars konferens i Sälen hänvisar hon frågan till polisen.

– Jag har inget annat att tillägga än att vi fortsatt från regeringens sida gör allt vi kan för att se till att Johan Gustafsson blir fri, säger Wallström och fortsätter:

– Vi har självfallet ett stort intresse av att får Johan fri och vi håller ett öga på alla de frågorna som är viktiga för att få loss gisslan.

Kommenterar aldrig

Polisens nationella avdelning (NOA) vill inte ge någon kommentar till den nya händelseutvecklingen.

– Vi kommenterar aldrig uppgifter som kommer när det gäller kidnappade svenskar, säger Stephan Ray, pressekreterare på polisens nationella avdelning, till Expressen.

Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers säger sig ha upprättat kontakt med gisslantagarna via en kedja av mellanhänder.

– Det är väldigt konstigt att den här videon kommer nu. Även mellanhänder är förvånade. Vi undersöker det och hoppas få mer information om några dagar, säger Imtiaz Sooliman, ordförande för organisationen, till TT.

Han hoppas även få fram mer information om filmens eventuella äkthet.

Vill ha någonting

Han berättar även att han inte vet vilka de krav som den maskerade refererar till handlar om.

– De säger exempelvis inget om att personer ska släppas från fängelse. Vi har gjort klart för gisslantagarna att de kidnappades familjer inte har några pengar, att regeringen inte betalar ut pengar och att vi inte har några pengar. Men gisslantagarna vill ha någonting, säger Sooliman.

Han tror fortfarande att det finns goda chanser för Johan Gustafsson att bli fri, men att det kan komma ta tid. Han tror inte heller att gisslantagarna hade kännedom om att utrikesminister Margot Wallström skulle besöka Mali.