Nyheter Sverige Sverige-topp

Fabrikationsfel stoppar bergochdalbane-premiär

Den nya stora bergochdalbanan i trä, Wildfire, när den var under uppbyggnad. Premiären var planerad till i dag, men ställs in på grund av risk för fabrikationsfel. Arkivbild.
Den nya stora bergochdalbanan i trä, Wildfire, när den var under uppbyggnad. Premiären var planerad till i dag, men ställs in på grund av risk för fabrikationsfel. Arkivbild.

Besökare som planerar en resa till Kolmården i dag för premiären av den nya bergochdalbanan Wildfire kommer att bli snopna.Kolmården har ställt in premiären av den efterlängtade åkattraktionen.Wildfire skulle bli höjdpunkten på Peter och Oliwer Laaksos semester.

Besvikelsen var stor när Peter Laakso och hans sjuårige son Oliwer från Jönköping parkerade bilen utanför Kolmårdens djurpark i morse och fick beskedet om att premiären av Wildfire är inställd.

– Vi hade planerat hela vår semester kring det här och har en hotellnatt som vi inte kan boka av, säger Peter Laakso till TT, som tillsammans med sonen betar av ett antal bergochdalbanor både i Sverige och Danmark under ledigheten.

Världsnyhet

Enligt honom är Wildfire, som lanseras som en av Europas högsta bergochdalbanor i trä, en världsnyhet bland bergochdalbane-älskare. Wildfire rankas som nionde bästa nyheten på nöjesparkerna runtom i världen av Los Angeles Times.

Och Peter och Oliwer Laakso var inte de enda som var tidigt på plats utanför Kolmården.

– Redan när vi kom vid 8.40-tiden började det trilla in folk, säger Peter Laakso.

Informationen om den inställda premiären lades ut på Facebook vid niotiden på morgonen. Peter Laakso tycker att man borde ha informerat tidigare. Kolmården uppger att de nåddes av informationen under natten.

Risk för fabrikationsfel i tågens bygelsystem, de byglar som fungerar som en fastspänningsanordning för passagerarna, gjorde att tillverkaren skickade ut en varning.

– Jag vill poängtera att det handlar om en risk för fel. Vi har inte upptäckt något fel på våra tåg, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks and Resorts, till TT.

Byter tillverkare

– Nu tar vi det säkra före det osäkra och kommer att byta ut alla cylindrar på samtliga tåg, säger Christer Fogelmarck.

Kolmården ska byta till en annan tillverkare och räknar med att felet är åtgärdat om tre till fem dagar.

– Det är väldigt många som kommer till Kolmården av andra skäl. För oss handlar det nu om att få ut information för att de som planerat att komma bara för Wildfire kan stoppa redan hemma.

Peter Laakso/Privat
För Peter och Oliwer Laakso var Wildfire planerad som en av höjdpunkterna under deras bergochdalbane-semester. Nu är det inte säkert att de kommer kunna testa åkattraktionen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset