Nyheter Ekonomi Världen

Facebook förbjuder vapenförsäljning

Facebook förbjuder privat vapenförsäljning av skjutvapen på sajten och på Instagram. Arkivbild.
Facebook förbjuder privat vapenförsäljning av skjutvapen på sajten och på Instagram. Arkivbild.

Facebook förbjuder privat försäljning av skjutvapen på sajten, i appar och även på Instagram, efter påtryckningar från USA:s regering och aktivister.

Facebook och Instagram har inte sålt några vapen, men en del användare har använt nätverken som skyltfönster eller auktionshus vid vapenförsäljningar. Antivapengrupper har tryckt på i flera år för att få stopp på den här handeln. En av grupperna, Moms, har haft som mål att minska exponeringen av vapen på Facebook och att det införs tydlig information om vilka lagar som finns runt vapenförsäljning.

"Våra fortsatta relationer med Facebook resulterade i dag i ännu skarpare regler som kommer hindra farliga människor från att skaffa vapen och som kommer att rädda amerikanska liv" säger Moms grundare Shannon Watts till AFP.

Licensierade vapenhandlare ska dock fortfarande tillåtas att göra reklam på sajterna.

Facebook har tidigare förbjudit försäljning av marijuana, receptbelagda läkemedel och illegala droger. Försäljning av marijuana för privat och medicinskt bruk är tillåtet i flera amerikanska delstater medan försäljningen är förbjuden på andra håll i USA och många andra länder, inklusive i Sverige.