Sport

Fakta: Fem vill bli Fifa-ordförande

Gianni Infantino är de europeiska nationsförbundens val till Fifa-ordförande.

Men det lär bli en hård kamp in i det sista.

Här är de fem kandidaterna som gör upp om posten.

Gianni Infantino

Född: 23 mars 1970 i Brig, Schweiz.

Bakgrund: Började jobba på Uefa 2000 och har varit generalsekreterare sedan 2009. Är sedan i fjol tillfällig ordförande sedan Michel Platinis avstängning.

Övrigt: Studerade juridik på universitet i Fribourg, talar italienska, engelska, franska, tyska och spanska och har stöd från, bland andra, Svenska fotbollförbundet.

Kampanjlöften: Utöka VM till 40 länder, är öppen för att flera nationer kan dela på slutspel och vill ge fem miljoner dollar till de 209 medlemsförbunden vart fjärde år för att på så sätt utveckla fotbollen.

Prins Ali bin al-Hussein

Född: 23 december 1975 i Amman, Jordanien.

Bakgrund: Ordförande i Jordaniens fotbollsförbund, tidigare vice ordförande i Fifa och utmanade Sepp Blatter vid det senaste ordförandevalet i Fifa, där han fick 73 röster innan han valde att ta förlusten innan andra röstningen. Utbildat sig i Jordanien, USA, Storbritannien.

Kampanjlöften: Vill utöka antalet VM med flera nationer men inte preciserat hur stort mästerskap han vill se i framtiden, vill öka förbundsbidragen från 250 000 till en miljon dollar och vill se en förändrad struktur där förbund, spelare, ledare, domaren, fans och sponsorer får mer att säga till om.

Jérôme Champagne

Född: 15 juni 1958 i Paris, Frankrike.

Bakgrund: Tidigare diplomat. Arbetade inom organisationen för VM i Frankrike 1998 och på Fifa i elva år under Sepp Blatter, 1999–2010, där han bland annat var biträdande generalsekreterare 2002–2005. Lämnade Fifa 2010 och har sedan 2010 varit engagerad i internationella fotbollsprojekt.

Kampanjlöften: Är emot utökning av VM till 40 nationer och vill se att fattigare nationsförbund får en större del av kakan. Han vill även få in fler kvinnor och spelarrepresentanter i Fifas exekutivkommitté.

Tokyo Sexwale

Född: 5 mars 1953 i Soweto, Sydafrika.

Bakgrund: Tidigare antiapartheidaktivist och satt fängslad på Robben Island i 13 år samtidigt som Nelson Mandela. Var en del av organisationen bakom VM-slutspelet i Sydafrika 2010. Har inte stöd från Afrikanska fotbollsförbundet. Diamantmiljardär.

Kampanjlöften: Vill ha en mer transparent roll som ordförande om han blir vald, vill se fler slutspel i Afrika och vill att förbunden ska få ha reklam på tröjorna för att få större inkomster.

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa

Född: 2 november 1965 i Ar Rifa, Bahrain.

Bakgrund: Tillhör Bahrains kungafamilj. Ordförande i Asiatiska fotbollsförbundet och i Bahrains fotbollsförbund. Utbildning i litteratur och historia från universitet i Bahrain.

Kampanjlöften: Vill ha en mer ambassadörsliknande roll om han bli vald. Vill dela upp Fifa i två delar; en kommersiell och en fotbollsdel. Vill öka antalet kvinnor i ledande funktioner.