Nyheter Toppnyheter

Fallet Dahlin: En varning från Kina

"Till skillnad från min flickvän är jag inte helt frisläppt, utan släppt av medicinska och diplomatiska skäl", säger människorättsaktivisten Peter Dahlin till Ekot efter hemkomsten till Sverige.
"Till skillnad från min flickvän är jag inte helt frisläppt, utan släppt av medicinska och diplomatiska skäl", säger människorättsaktivisten Peter Dahlin till Ekot efter hemkomsten till Sverige.

Människorättsaktivisten Peter Dahlin är hemma, efter tre veckor i kinesisk fångenskap. Men ytterligare en svensk sitter fortfarande fängslad i landet.Bedömare ser fallen som en varningssignal till människorättsaktivister i och utanför Kina.

– Jag är uppenbarligen rätt glad över att vara tillbaka, men tre av mina kollegor och nära vänner sitter fortfarande fast, säger Peter Dahlin till Ekot i Sveriges radio.

Amnesty International ser gripandet av Dahlin som ett led i en pågående våg av trakasserier mot människorättsförsvarare – och som en föraning om hur en aviserad lag om utländska organisationer kan komma att användas.

– Det skickar en väldigt skrämmande signal till det civila samhället i Kina, både utländska och inhemska organisationer: Ta er inte an fall eller engagera er i frågor som regeringen inte gillar, säger William Nee, Kinaspecialist på Amnesty i Hongkong, till TT.

"Försökte störta regeringen"

Sedan i somras har mer än 250 människorättsförsvarare och aktivister gripits, förhörts eller försvunnit. 15 av dem har nu formellt anklagats för omstörtande verksamhet, ett brott som enligt kinesisk lag kan ge livstids fängelse.

– Det är hjärtskärande att bevittna så omfattande tillslag mot det civila samhället. Regeringen skickar en tydlig signal om att de ser all form av arbete med mänskliga rättigheter som omstörtande verksamhet, säger Eva Pils, expert på kinesisk lag vid Kings College i London, till TT.

– I och med fängslandet av Dahlin har detta meddelande utvidgats till att även gälla utlänningar som arbetar i Kina.

Kräver klargörande

Den andre fängslade svensken, förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai, försvann under mystiska omständigheter från Thailand i oktober. I januari dök han plötsligt upp i kinesisk stats-tv, där han erkände sig skyldig till en smitningsolycka i Kina för mer än tio år sedan, och avböjde all hjälp från Sverige.

Ytterligare fyra av hans kollegor från bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causaway Bay i Hongkong har sedan i höstas försvunnit.

– Att fem människor försvinner gör det logiskt att tro att det är bokförlaget och affären i Hongkong som egentligen är fokus för utredningen, säger William Nee.

Trots upprepade påstötningar har Sverige, i strid med internationell rätt, inte fått träffa Minhai eller fått information om gripandet.

– Deras "erkännanden" framstår som fullständigt osannolika. Det verkar inte ens som om myndigheterna bryr sig om att göra dem trovärdiga. Påståendet att Gui Minhai känner sig så kinesisk att han inte skulle vilja ha konsulär hjälp framstår som plågsamt löjeväckande, säger Eva Pils.

"Är glada"

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger till TT att ett "väldigt intensivt" diplomatiskt arbete föregått Peter Dahlins frisläppande.

– Vi har haft den kinesiska ambassadören upp för samtal och vi har använt våra diplomatiska kontakter och verktyg för att påverka. Vi är glada att han släppts fri nu, säger Wallström.

TT: Men det har inte hjälpt den andra svensken?

– Inte än så länge. Vi fortsätter förstås att kräva att vi ska få träffa honom och få veta något om hans förehavanden, säger Wallström.

AP/TT
Peter Dahlin utvisades från Kina, efter att han först tvingats erkänna och be om ursäkt de brott han anklagats för i statlig kinesisk tv. Arkivbild.
Vincent Yu/AP/TT
Människor demonstrerar i Hongkong i protest mot de försvunna bokförläggarna, bland dem svensken Gui Minhai. Arkivbild.