Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

"Fansen betyder otroligt mycket"

Ludwig Augustinsson under fredagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne där svenska landslaget har sin bas inför fotbolls-EM.
Ludwig Augustinsson under fredagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne där svenska landslaget har sin bas inför fotbolls-EM.

Sverige mot Irland på fotbollsplanen.

Sverige mot Irland på Stade de Frances läktare.

– Det blir tufft men jag tror vi vinner den matchen, säger Ludwig Augustinsson om publikduellen i Paris.

Enligt Svenska fotbollförbundets uppgifter väntas minst 17 000 svenska fans finnas på plats i Paris till matchen mot Irland. Mot Italien (17 juni) ska 7 000 ha rest till Toulouse och samma antal kommer att se gruppavslutningen mot Belgien i Nice den 22 juni.

Det är besked som spelarna gillar.

– Fansen betyder otroligt mycket. Jag kommer ihåg från U21-EM, att det var en gul vägg och att de dominerade varenda match. Det gav oss den där extra procenten, säger vänsterbacken Ludwig Augustinsson.

"Fantastiskt stöd"

Mittfältaren Jimmy Durmaz tror, precis som Augustinsson, att de svenska fansen kommer att vinna sångkampen mot Irlands fans på Stade de France på måndag.

– Svenska folket gillar att resa och stötta sitt lag i mästerskap. Det har varit fantastiskt stöd på alla bortamatcher i kvalet och när man har sett matcher i mästerskap på tv. Vad jag har hört av U21-spelarna så var det (U21-EM i Tjeckien) fantastiskt. Det ska inte vara sämre nu, det kommer bara bli bättre, säger han och hoppas att pilotstrejken i Sverige inte ska bli ett hinder för supportrarna.

– Det är klart att det är tråkigt. Alla har planerat sin resa på vissa sätt och det är klart att det är för jävligt om det händer, säger Durmaz.

Mittbacken Erik Johansson är inne på samma linje och han räknar med att hela tiden spela med stödet från gula väggen i ryggen när det är dags för matcherna i Frankrike.

– Av vad jag sett från tidigare mästerskap så har det varit helt fantastiskt. Jag förväntar mig det här också, säger han.

Kontakt med fansen

Robin Olsen hoppas att fansen tar sig tuill Frankrike.

– De har sett fram emot det här lika mycket som vi, säger han.

– De är väldigt viktiga och jag hoppas att så många som möjligt kommer ned och stöttar oss som de stöttade U21-laget.

Det är dock inte bara stödet i Frankrike som räknas.

Spelarna vill även ha med sig svenska folket som är kvar hemma i Sverige och följer matcherna på annat sätt.

För att skapa kontakt med alla som följer landslagets framfart på fransk mark använder spelarna och förbundet, bland mycket annat, sociala medier.

– Jag tror det är kul för fansen att se hur vi har det mellan matcherna. Det är ett bra verktyg att visa vad vi gör av dötiden på hotellet. Om jag var en ung kille eller tjej skulle jag tycka det var intressant, säger Albin Ekdal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset