Sport Sport-topp

Fantenberg bakom Frölundas seger

Frölundaspelarna jublar efter Oscar Fantenbergs 1–0 mot Djurgården i den fjärde kvartsfinalen.
Frölundaspelarna jublar efter Oscar Fantenbergs 1–0 mot Djurgården i den fjärde kvartsfinalen.

Frölundas back Oscar Fantenberg sköt som om han hade hamnat i vilda västern.Den skottglade backen såg med ett mål och en assist till att Frölunda vann med 3–1 borta mot Djurgården och skaffade sig matchboll i kvartsfinalserien.– Jag blev tillsagd efter första matchen att skjuta mer. Så då gjorde jag det, berättade han.

Frölunda leder kvartsfinalserien med 3–1 och kan avgöra på skärtorsdagen i Frölundaborg.

– Då måste vi spela minst lika bra som vi gjorde i kväll. Djurgården kommer att ge allt, sade Fantenberg.

Den skjutglade 24-årige landslagsbacken sköt elva skott på mål i tisdagskvällens match.

Överlägset mest av alla spelare.

Det ledde till två mål.

Hängde den högt

Det första bröt 0–0-läget i matchen och kom efter drygt halva matchen. Fantenberg pricksköt 1–0 i hemmamålvakten Mantas Armalis främre kryss.

– Vi vann pucken bakom mål och när (Ryan) Lasch spelade fram den var det bara att skjuta. Jag försökte bara sätta den högt, sade Fantenberg.

Han låg också bakom 2–0-målet efter 9.20 av den tredje perioden. Armalis räddade backskottet, men släppte en retur som Artturi Lehkonen kunde vispa in med en backhand. Det var Lehkonens fjärde mål på fyra matcher mot Djurgården.

– Vi har pratat om att lägga mycket puckar på mål, då uppstår såna där situationer, sade han.

Frölunda gjorde ett imponerande jobb defensivt och sällan har Djurgården skapat så få vassa chanser på hemmaplan.

Effektivt stoppade

Poängstarka hemmaspelare som backen Linus Hultström – etta i poängligan i slutspelet med tolv poäng – och forwardsstjärnan Patrick Thoresen kom ingenstans.

Det var först i slutforceringen som hemmalaget började skapa chanser framför Lasse Johansson i målet. Robin Alvarez styrde in 1–2 med skridskon med drygt fem minuter kvar i numerärt överläge.

Men med bara 1.17 kvar att spela sköt Anton Axelsson 3–1. Djurgården fick ett mål bortdömt i slutet från Tommi Sallinen då Daniel Brodin låg i målgården och störde Johansson.

– Vi kände att förra gången vi var här så blev det lite för mycket "Hawaii", lite för mycket fram och tillbaka. Nu höll vi ihop det mycket bättre, sade Fantenberg apropå förlusten i Stockholm i den andra matchen.

Det var första gången den här säsongen som bortalaget vann en match. De sju tidigare matcherna mellan lagen i serien och slutspelet hade alla vunnits av hemmalaget.

– Vi hade nog räknat med att göra en bättre tillställning än vi gjorde i kväll. Vi kom inte riktigt upp i nivå, sade Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi till C More.

Torsdagens match kan bli Särkijärvis sista i Djurgården då han ersätts som tränare till nästa säsong.