Nyheter Ekonomi Världen

Farage går – invandringsfrågan kvar

Ukip-ledaren Nigel Farage. Arkivbild.
Ukip-ledaren Nigel Farage. Arkivbild.

Nigel Farage lämnar ledarposten i det EU-fientliga partiet Ukip. Men dagordningen framöver är "spikad" i hans smak:Inrikesminister Theresa May, favorittippad som Storbritanniens nya premiärminister, vill ha ett avtal med EU som begränsar invandringen.

Nu har båda de mest högljudda i nej till EU-lägret – Farage och Boris Johnson, tidigare borgmästare i London – tagit ett steg ifrån rampljuset. Johnson vill inte leda regeringspartiet, konservativa Tories, och Farage säger att han för sin del ska gå in för att hjälpa "självständighetsrörelser" i resten av EU.

– Under omröstningen sade jag att jag ville ha tillbaka mitt land. Nu vill jag ha tillbaka mitt liv, säger Farage enligt tidningen The Guardian.

Invandringen var en av de hetaste frågorna inför folkomröstningen om EU-medlemskapet den 23 juni.

– Brexit-omröstningen gav oss ett väldigt klart budskap att vi inte kan låta den fria rörligheten (för människor) fortsätta, säger Theresa May till tv-kanalen ITV, enligt nyhetsbyrån AFP.

Hon vill dock inte att begränsningen ska gälla EU-medborgare som redan bor i Storbritannien.

Utesluter nyval

May kampanjade för "stanna"-sidan, men har lovat att respektera resultatet att britterna röstade för utträde. Hon har även uteslutit att utlysa nyval; nästa allmänna val i Storbritannien ska hållas 2020.

Fem kandidater finns nu till att ta över efter David Cameron som partiledare och premiärminister. Redan på tisdagen ska en elimineras genom en omröstning bland Tories parlamentsledamöter. När bara två namn återstår hålls en medlemsomröstning; resultatet av den väntas den 9 september.

Theresa May har tungt stöd i partiet. Utrikesminister Philip Hammond är en av dem som ställer sig bakom henne. Även Hammond är inne på att begränsa invandringen.

"Ohämmad fri rörlighet för EU-medborgare, som den har fungerat hittills, finns inte längre på dagordningen", skriver Hammond i tidningen Daily Telegraph.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har insisterat på att ett handelsavtal med Storbritannien även ska omfatta fortsatt fri rörlighet för personer.

Vill hålla samman

Energiminister Andrea Leadsom, som också hon vill bli ny premiärminister, säger att det nu är slut med den fria rörligheten för personer. I framtiden ska det vara brittiska parlamentet som bestämmer vem som ska släppas in i landet, säger Leadsom enligt nyhetsbyrån Reuters.

Med May eller Leadsom skulle britterna få sin första kvinnliga premiärminister sedan Margaret Thatcher.

Nigel Farage lägger inte heller av som påtryckare för att han lämnar partiledarposten i Ukip: han sitter kvar i EU-parlamentet.

Även i Ukip kan det dessutom bli ett intressant ledarval. Ukip har till följd av valsystemet bara ett mandat i det brittiska parlamentet. På den stolen sitter Douglas Carswell. Han är känd som öppen Farage-kritiker och twittrade glädjebudskap efter partiledarens avhopp – men Carswell vill inte bli Ukips ledare, säger han till BBC.

Matt Dunham/AP/TT
Storbritanniens nästa premiärminister? Landets inrikesminister Theresa May. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset