Nyheter Världen

Faraons skägg limmades med klister

Den tyska restauratorn Christian Eckmann, till höger, med sin kollega Katja Broschat arbetar med Tutankhamuns gyllene mask. Arkivbild.
Den tyska restauratorn Christian Eckmann, till höger, med sin kollega Katja Broschat arbetar med Tutankhamuns gyllene mask. Arkivbild.

Den 3 000-årige Tutankhamuns skägg lossnade från sarkofagen han vilar i.De museianställdas lösning – en rejäl klick lim.Nu ställs de inför rätta för grovt tjänstefel.

Av skäl som ännu inte riktigt är klarlagda lossnade Tutankhamuns skägg från den gyllene mask som pryder den unge faraons kvarlevor i samband med en flytt förra året. De sinnrika medarbetarna på Egyptiska museet i Kairo försökte då med en stor mängd lim klistra fast faraons skägg, men utan framgång, det ville inte fastna.

Totalt fyra försök gjordes, enligt egyptiska åklagare, innan skägget satte sig på plats. Kanske hade de kommit undan med tilltaget, om det inte varit för den överdimensionerade mängd klister som kletats runt Tutankhamuns haka.

– De misstänkta har nonchalerat alla vetenskapliga metoder för restoration och har använt vassa metallverktyg för att ta bort det synliga klistret, helt obekymrade om att de skadat en 3 000 år gammal artefakt, säger en av åklagarna till Daily News Egypt.

Bland medarbetarna som nu står inför rätta för grovt tjänstefel finns en av museets tidigare chefer, rapporterar brittiska BBC.

Masken restaurerades förra året i Tyskland och kan nu åter beskådas i Kairo.