Nyheter Toppnyheter Världen

Farcgerillan träffar John Kerry

Farcgerillan ska träffa John Kerry i Havanna. Arkivbild.
Farcgerillan ska träffa John Kerry i Havanna. Arkivbild.

Företrädare för Farcgerillan kommer att träffa USA:s utrikesminister John Kerry i Kuba under måndagen, uppger källor med insyn i fredsprocessen.

Mötet med Kerry blir det första mellan en amerikansk utrikesminister och förhandlare från Farc, som har haft fredssamtal med Colombias regering i mer än tre år.

Farcs förhandlare Pastor Alape har sagt att detaljerna inför mötet med Kerry kommer att utarbetas under måndagen. Regeringen och Farcgerillan försöker nå en uppgörelse som folket sedan ska få gå till val om. Ett val som i så fall ska övervakas av FN.

Colombias president Juan Manuel Santos och rebelledaren Rodrigo Londono har satt den 23 mars som deadline för en överenskommelse men har senare sagt att datumet kanske inte kan hållas.

Kriget har dödat omkring 220 000 människor och flera miljoner har tvingats fly sedan 1964.

Enligt en färsk rapport från Unicef har fler än 230 000 colombianska barn tvingats fly sina hem sedan fredssamtalen inleddes för tre år sedan. Enligt rapporten har i medel mer än 6 000 barn ryckts från sina hem varje månad mellan 2013 och 2015. Statliga siffror visar att nästan 45 000 barn har dödats och 8 000 har försvunnit sedan 1985.