Nyheter Sverige Sverige-topp

Farid, 27, räddade två barn vid bostadsbrand

En hel bostadslänga förstördes i natt i en brand. Fyra personer skadades, inklusive en brandman.
En hel bostadslänga förstördes i natt i en brand. Fyra personer skadades, inklusive en brandman.

En kraftig brand härjade i en bostadslänga i Upplands Väsby utanför Stockholm i natt. Fyra personer skadades och alla i huset fick evakueras.

I över fyra timmar kämpade räddningstjänsten mot lågorna i den mycket omfattande branden. En hel länga med tolv lägenheter påverkades, en av dem är helt utbränd, och taket på huset har rasat in.

– Skadan är väldigt stor. Det har blivit en total rökspridning, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

För Aftonbladet berättar Farid Alizada om hur han räddade två barn genom att ta emot dem när deras mamma tvingades släppa ner dem från balkongen.

– Jag ser en kvinna på balkongen med sina barn, som kanske var två och fem år. Jag tar ett bord och ställer mig på det och då kastar hon barnen i mina armar. Sedan säger jag åt henne att hoppa och då hoppar hon, säger han till tidningen.

Totalt skadades fyra personer. Enligt Birgitta Ejremyr, stationsbefäl vid polisen Stockholm nord, ska eventuellt två av personerna ha brännskador. Även en brandman drabbades efter att en slang gått av och träffat honom på benet.

Samtliga i lägenheterna evakuerades till ett hotell i området och vid åttatiden meddelade räddningstjänsten att bara enskilda brandhärdar fanns kvar att bekämpa.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Hur branden startade är i nuläget oklart.

– Det kommer teknikerna att titta på under dagen men de kan inte gå in innan det svalnat, säger Ewa Nilsson vid polisen i Stockholm.

Pontus Lundahl/TT
En kraftig radhusbrand rasade i Upplands Väsby, norr om Stockholm, i natt.

Läs också