Nyheter Sverige

Fasta på rätt sätt

Zeina Mourtada.
Zeina Mourtada.

Årets nationaldag blev även starten på fastemånaden Ramadan.Men Ramadan handlar inte bara om att avstå från att äta – det är lika mycket en mathögtid.– Maten är i fokus, säger matbloggaren Zenia Mourtada.

Under några veckor framåt ska troende muslimer avstå från mat och dryck under dygnets ljusa timmar. Men när solen lagt sig dukas festmåltiden fram.

– Maten bör egentligen inte vara det centrala, men det är ändå det som är i fokus, säger Zeina Mourtada som driver matbloggen Zeinas Kitchen, och fortsätter:

– Och man bör även tänka på vad man äter och inte laga det man vanligtvis brukar göra. Det måste vara mat som ger energi.

Då är olika soppor bra alternativ. Saker som friterat och kryddstarkt undviks – kolhydraterna och fettet ska helst bytas ut mot proteiner som tillför energi.

– Annars kan man bli väldigt törstig nästa dag. Oftast orkar man inte äta så mycket, trots att man har fastat. Och många gånger gör man misstaget att man kastar i sig maten och sedan mår man dåligt.

När fastan bryts stillas den akuta hungern först med dadlar och något att dricka, enligt tradition. Men den söta frukten har också en annan uppgift.

– Det stabiliserar sockervärdet i kroppen så att den inte får en chock, säger Zeina Mourtada.

Zeina Mourtada
Harira, en klassisk marockansk soppa som ofta serveras under Ramadan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset