Sport Sport-topp

Fasth en vinnare i återkomsten

Viktor Fasth låg bakom segern på sin före detta hemmarink.
Viktor Fasth låg bakom segern på sin före detta hemmarink.

Tillbaka i sin gamla hemmaarena – platsen för genombrottet.Då såg landslagsmålvakten Viktor Fasth till att förlänga sin segersvit i Tre Kronor och ta ett fast grepp om en VM-biljett.– Det var mycket känslor, jag har många bra minnen härifrån, sade han efter 4–2-segern över Finland på Hovet.

Ett utsålt Hovet, 8 094 åskådare, mötte Fasth med ett jubel vid presentationen – trots att det var många Djurgårdssupportrar bland åskådarna då SHL-klubben samarrangerade matchen med ishockeyförbundet.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, det var lite blandat kanske. Men det var riktigt roligt, bra stämning och härligt att spela, sade den förre AIK-målvakten.

Han hade inte spelat på Hovet sedan i april 2012 då AIK pressade Skellefteå till sju matcher i SM-semifinal.

Under två succésäsonger i Stockholmslaget fick Fasth sitt lyft – han debuterade i SHL 28 år gammal – vilket gav NHL-kontrakt, tre säsonger med Anaheim och Edmonton, innan flytten till CSKA Moskva inför den här säsongen.

Glänser i landslaget

Nu har Fasth glänst i sin återkomst i landslaget och tog sin femte seger på lika många matcher den här säsongen. En VM-biljett är säkrad om han inte skulle bli skadad.

– Jag känner att jag har gjort det jag kan och jag har försökt visa varje match att jag vill vara med och kriga. Sedan är det upp till lagledningen, sade CSKA-målvakten.

Pär Mårts har haft med Fasth i två VM tidigare, silvret 2011 (då han valdes till turneringens bäste spelare) och 2012 då ett stjärnfyllt Tre Kronor åkte ut i kvartsfinal i Globen. Mårts sade:

– Viktor har vunnit alla matcher han har spelat – man kan inte göra så mycket mer. Jag känner att jag litar på honom, han klarar av det här och har varit med förr.

Så räkna med Viktor Fasth i VM i sin nya hemstad i Moskva.

Släppte in styrningar

CSKA-målvakten, som räddade 16 av 18 skott, fick en märklig match på Hovet. Först hade han inte mycket att göra och kunde se sitt lag gå fram till en 3–0-ledning sedan Patrik Zackrisson gjort två av målen. Sedan släppte han in två styrningar.

Det första tog på backen Tim Heeds skridsko och ändrade riktning. Det andra styrde Sebastian Aho in i numerärt överläge.

Tim Heed avgjorde matchen och spelade 1–1 med sig själv när han sköt 4–2 i början av tredje perioden. Fasth räddade 16 av 18 skott.

Skellefteåfemman med tvåmålsskytten Patrik Zackrisson, John Norman och Martin Lundberg och backarna Tim Heed och Niclas Burström har imponerat på Mårts under landslagssamlingen.

– Jag gillar Skellefteåkillarna. De har det här inbyggt i systemet, de tränar hårt i ett högt tempo och det syns att de inte lider av det utan snarare skruvar på ännu mer här. De klarar sig jättebra internationellt.

Efter två raka segrar mot Finland – fyra totalt denna säsong – samlas Tre Kronor nästa gång i april.