Nöje Musik TV

Favoriten Frans äger genrepet

Frans med låten "If I were sorry" är favorit inför finalen i Friends arena i Stockholm.
Frans med låten "If I were sorry" är favorit inför finalen i Friends arena i Stockholm.

Frans, Frans och åter Frans. Fredagens genrep av Melodifestivalens final bekräftar vad alla redan vet. En 17-årig debutant med noll erfarenhet är överlägsen favorit att vinna årets tävling.

Redan innan den gästande programledaren William Spetz hunnit säga "Fra" forsar ett öronbedövande jubel genom Friends arena i Stockholm. Den 17-årige Frans Jeppsson Wall är solklar favorit att vinna Melodifestivalen.

Inte ens Måns Zelmerlöw kändes lika given när han tävlade med Eurovision-vinnaren "Heroes" förra året.

Charmig yrvakenhet

Under fredagens genrep märks favoritskapet tydligt. Publiken i Friends är på från första noten och klappar med genom hans stillsamma pophit "If I were sorry".

– Efter det grymma trycket i Gävle hade jag ju lite förväntningar. När jag kom in i den här stora arenan funderade jag på om det går att få fram samma atmosfär och tryck som sist. Och svaret är ja, säger Frans till TT direkt efter genrepet.

Övriga artister får snällt ställa sig i kö bakom debutanten. Och det är trångt i kön. Bortsett från storfavoriten är det ovanligt jämt i toppen och det märks under fredagskvällen. Oscar Zia, Robin Bengtsson, Wiktoria, Samir & Viktor och Ace Wilder, samtliga får fin respons av genrepspubliken.

Spetz nöjd med insatsen

William Spetz gör debut som programledare för Melodifestivalen, med rutinerade Gina Dirawi vid sin sida. Genrepspubliken består till stor del av svårflirtade barnfamiljer, men Spetz är nöjd med kvällen.

– Det är första gången som vi repar inför publik och det var skönt att känna stödet. Jag tyckte att det fungerade bra och att skratten kom där de skulle. Vi kommer kanske att slipa på det lite och ändra några små grejer till i morgon, säger han.

Jubel för Zelmerlöw

Melodifestivalens final är en stjärnspäckad historia. Inte nog med de tolv artister som tävlar i festivalen, SVT bjöd även på ett stor jubileumsnummer med 15 grupper och artister från den moderna Melodifestivalens 15-åriga historia.

Mest jubel får dock Måns Zelmerlöw, som dyker upp för att sjunga en ny version av sin vinnarlåt "Heroes". På scenen har han sällskap av en danstrupp bestående av barn i mellanstadieåldern. Det märks på publiken i Friends att Zelmerlöw är populär. Han tar scenen på ett sätt som knappast någon av årets artister kan.

Fredrik Sandberg/TT
Måns Zelmerlöw, som ska framföra "Heroes" i finalen, fick störst jubel under fredagens genrep.
Fredrik Sandberg/TT
Badbyxor på, det blev bara ett halvt nakenbad för Samir & Viktor i genrepet.
Fredrik Sandberg/TT
I finalen är det William Spetz som gör Gina Dirawi sällskap som programledare.