Sport

Favoriten gillar inte guldpratet

O-ringen blir starten för den sista finslipande formtoppningen för Tove Alexandersson inför hemma-VM. Arkivbild
O-ringen blir starten för den sista finslipande formtoppningen för Tove Alexandersson inför hemma-VM. Arkivbild

Sex silver, tre brons – men noll guld.Gissa om orienterings-VM på hemmaplan kommer att handla mycket om världsettan Tove Alexanderssons jakt på det första VM-guldet.

Men själv är orienteringsstjärnan lagom förtjust i guldpratet och uppmärksamheten.

– Jag försöker att inte fokusera för mycket på det där. Det får inte bli för mycket tjat om saker som man vill koppla bort. Intervjuer och presskonferenser tar mycket energi, säger Tove Alexandersson.

23-åringen från Borlänge har en meritlista som innefattar det mesta av det bästa. Där finns två EM-guld, fem JVM-guld, dubbla världscupsegrar och ett dussin (!) SM-guld. O-ringen, där hon de närmaste dagarna börjar formtoppningen inför VM-loppen i Strömstad, har hon vunnit nio gånger.

Och det är bara på orienteringssidan. I systersporten skidorientering finns också fem VM-guld och åtta JVM-guld.

Det enda som saknas är just det där seniorguldet i en VM-orientering.

"Vill vinna allt"

– Det blir så väldigt mycket snack om resultat och medaljer. Det är klart att jag vill vinna allt jag ställer upp i. Men det är ännu viktigare att känna att man gjort allt man kan. Jag kan vara väldigt nöjd med prestationen även om jag inte skulle vinna.

Förbundsledningen ska så långt det är möjligt också ge årets dubbla EM-etta möjlighet att helt koncentrera sig på loppen.

– Trycket på henne blir säkert stort. Hon tog ju i och för sig mästerskapsguld på EM men VM på hemmaplan är något extra. Vi ska göra vad vi kan för att hon ska kunna fokusera på rätt saker. På ett VM kommer alla formtoppade och det kan vara små detaljer som avgör. Därför är det viktigt att låta löparna förbereda sig i lugn och ro och efter eget huvud i så stor utsträckning som möjligt, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

I stället för medaljer pratar Tove Alexandersson hellre om känslan när fysiken och tekniken är i den där harmonin som elitidrottare ständigt söker.

Positiv känsla

– Det är väldigt häftigt när man bara är här och nu. Man tänker inte på vad som händer på vägen under loppet. Allt fokus ligger i stunden. Direkt när man kommit i mål minns man inte så mycket av loppet. Det kommer först lite senare.

Känslan nu, med knappt en månad kvar till VM-premiären i Strömstad, är bara positiv.

– Jag ser verkligen fram emot tävlingen. Det är tuff terräng som jag gillar och förberedelserna har gått i stort sett enligt plan.

Den fysiska grund- och mängdträningen är klar. Nu blir O-ringen, som inleds i Sälen på lördag, början på den sista tekniska finslipningen. I fjol skadade hon foten i samband med O-ringen och kunde bara springa en distans på VM där hon slutade fyra. Det är glömt nu.

– Nu vill jag gå in och köra och känna att jag har koll på alla detaljer. Ska man kunna prestera på topp måste man känna sig trygg i det man gör. Nu börjar den sista formtoppningen, säger Tove Alexandersson.