Sport Skidor

Favoriterna har kopplat Tour-grepp

Therese Johaug var överlägsen i 15-kilometersloppet.
Therese Johaug var överlägsen i 15-kilometersloppet.

De norska förhandsfavoriterna Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby blir svårstoppade i årets Tour de Ski.Båda imponerade i masstarts-loppen i Lenzerheide.

Med sin sjätte raka världscupseger i distanslopp tog Therese Johaug över den sammanlagda ledningen i Touren. 15-kilometersloppet med masstart satte Therese Johaug högsta fart från start. Taktiken var given och ingen vågade eller orkade gå med i tempot.

Prispallen blev helnorsk. Johaug vann överlägset, 38 sekunder före Ingvild Flugstad Østberg. Heidi Weng blev trea.

Bakom norskorna utkämpade Charlotte Kalla en kamp mot finländskorna Kerttu Niskanen och Anne Kyllönen om fjärdeplatsen. Det blev en upploppsstrid, där Kalla fick ge sig och det blev en sjätte plats.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska summera loppet, krafterna åkte jojo, sade Charlotte Kalla till SVT.

"Svårt utgångsläge"

Kalla var snabbt uppe bland tätåkarna och hade Therese Johaugs rygg inledningsvis.

– Men jag kände snabbt att jag inte kunde haka på i det tempot, sade Kalla, som ligger fyra totalt och är 2.12 efter Johaug i sammandraget.

Anna Haag åkte upp sig från 57:e till en 17:e plats.

– Jag hade ett svårt utgångsläge och utgångsfarten fick jag sota för, men i det stora hela är jag ganska nöjd, som är fyra minuter efter täten inför söndagens 5-kilometerslopp.

Johaug hade 44 sekunder att plocka in på landsmaninnan Ingvild Flugstad Østberg efter fredagens inledande sprint. Efter den klara segern och utdelade bonuspoäng leder hon nu Tour de Ski.

Mot tredje raka

Martin Johnsrud Sundby var med i täten direkt i herrarnas tremil, men till skillnad från i damloppet höll en tätklunga ihop. Men bara i knappt två mil, sedan orkade inte konkurrenterna följa den suveräne norrmännen längre. Och precis som på damsidan blev det en norsk trippel på pallen. Johnsrud Sundbys segermarginal till Petter Northug – som vann en spurtstrid mot landsmannen Didrik Tönseth – blev klara 34 sekunder.

Mycket talar för att Martin Johnsrud Sundby vinner Tour de Ski för tredje året i rad.

Av svenskarna klarade sig Simon Andersson bäst med en 22:a plats. Emil Jönsson blev näst bäst – i ett decimerat svenskt herrlag – på en 39:e plats.

Calle Halfvarsson eller Marcus Hellner lämnade tidigt återbud till Touren på grund av sjukdom och på lördagsmorgonen kastade även en febrig Anders Svanebo in handduken.