Sport

Favoritseger i första basketfinalen

Toni Bizacas Södertälje, i grönt, vann den första SM-finalen i bäst av sju mot Norrköping. Arkivbild.
Toni Bizacas Södertälje, i grönt, vann den första SM-finalen i bäst av sju mot Norrköping. Arkivbild.

Tre raka SM-guld i ryggen – och ett litet kliv mot ett fjärde.Södertälje vann den första basketfinalen mot Norrköping, 85–74 (51–39).

Södertälje är i sin femte SM-final i följd i basket – och har vunnit de tre senaste.

Grundserieettan är klar favorit mot Norrköping över sju matcher och visade direkt att det kommer att bli jobbigt för de något tunnare östgötarna.

– Det är viktigt att lägga ribban, att det är vi som styr tempot och intensiteten, sade Södertäljes lagkapten Mike Joseph till Länstidningen inför matchen.

Och visst styrde hemmalaget den första matchen inför 1 462 åskådare i Täljehallen.

Trots att poängmaskinen Toni Bizacas skotthand var sval och sjuke landslagsguarden Dino Pita saknades byggde Södertälje upp en betryggande ledning i första halvlek. Det regerande mästarlaget neutraliserade landslagscentern Joakim Kjellbom, utsedd till ligans mest värdefulle spelare, och gick till paus i ledning 51–39.

Kjellbom och Norrköping kom tillbaka i den tredje perioden och reducerade till 56–59 innan Skyler Bowlin satte stopp för forceringen med en trepoängare på slutsignalen, 62–56. I början av slutperioden skaffade sig Södertälje ytterligare buffert och kunde relativt enkelt hålla undan till 85–74.

Även match två spelas i Södertälje, på fredag.