Sport Sport-topp

Federer möter Djokovic i semifinalen

Roger Federer är klar för semifinal i Australian Open.
Roger Federer är klar för semifinal i Australian Open.

17 grand slam-titlar är inte nog för Roger Federer. Den förre världsettan i tennis vill gärna ta en till i Melbourne i veckan.– Det är ju därför jag håller på, säger den 34-årige schweizaren.

Federer får dock en ytterst svår uppgift i semifinalen – han ställs mot världsettan Novak Djokovic som besegrade japanen Kei Nishikori i tre raka set, 6–3, 6–2, 6–4. Den serbiske fjolårsvinnaren behövde drygt två timmar för att vinna.

Federer och Djokovic har mött varandra många gånger. Det står 22–22 i inbördes möten.

– Alla matcher mot Federer känns som en final eftersom vi är stora rivaler och har mötts många gånger, säger Djokovic.

– Det är en massa nerver, det står mycket på spel. Det kommer att bli en härlig fajt.

Djokovic är favorit, han vann fem av åtta möten i fjol, bland annat i Wimbledon- och US Open-finalerna. Och i matchen mot Nishikori visade Djokovic att han kommit över femsetsdramatiken mot Gilles Simon i söndags.

– Det kändes bättre än i söndags, jag spelade bra i dag, säger Djokovic.

Tolfte semifinalen

För Federer blir det tolfte semifinalen i Australian Open efter att ha besegrat Tomas Berdych i tre raka set, 7–6, 6–2, 6–4. Federer fick plocka fram sitt allra bästa spel för att stå upp mot den hårtslående tjecken.

– Han har orsakat mig mycket problem genom åren, har mycket kraft. Han är en av de spelare som gör att man spelar bättre, säger Federer.

– Jag spelade bra, var aggressiv, spelade varierat. Jag är väldig glad över hur jag spelade.

"Jag kan slå alla"

Federer har vunnit grand slam-turneringen i Melbourne fyra gånger tidigare, senast var 2010. Han tror att han fortfarande ska kunna tampas om fler titlar i de största turneringarna.

– Jag tycker att jag kan hänga med i toppen, jag kan slå alla killarna på touren. Det känns bra att jag i de tre senaste grand slam-turneringarna har spelat min bästa tennis.