Nyheter Sverige

Fel hos Telia orsakade flygstoppet

Flygstoppet i torsdags väcker frågor om samhällets sårbarhet. Arkivbild.
Flygstoppet i torsdags väcker frågor om samhällets sårbarhet. Arkivbild.

Ett tekniskt fel hos Telia orsakade torsdagens flygstopp. Vad som hände återstår att analysera.Oron över samhällets sårbarhet fördjupas av saboterade telemaster och andra incidenter.

Datakommunikationen mellan flygtrafikmyndigheten LFV:s kontrollcentraler i Stockholm och Malmö och mellan kontrollcentraler och flygledartorn drabbades.

– Det är där vi utbyter data, och framförallt pratar vi då om färdplaner och till exempel väderdata som är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva flygtrafikledning, säger Per Fröberg, pressansvarig vid LFV, till TT.

Felet drabbade bara LFV, inte andra kunder. Om det berodde på mjukvara, hårdvara eller den mänskliga faktorn är ännu inte fastställt.

– Under ett planerat arbete i går (torsdag) i vårt nät uppstod ett tekniskt fel på datatrafiken som påverkade Luftfartsverket, bekräftar Irene Krohn, presschef på Telia, för TT.

Två av tre system

Telia och LFV ska tillsammans analysera orsaken till förloppet och hur det kan undvikas framöver.

LFV har ett ordinarie och två backupsystem. Två av systemen slogs ut på torsdagen.

– Vi kör aldrig flygtrafik utan att ha backupsystem. Eftersom vi bara hade ett system kvar stoppade vi trafiken, säger Per Fröberg.

Delar av svenskt luftrum stängdes under ett par timmar, vilket ledde till 113 inställda flygningar.

Utöver flygstopp och kaos i SJ:s biljettsystem har även saboterade telemaster visat på svagheterna i Sveriges infrastruktur.

Krismöte väntar

Nästa vecka håller infrastrukturminister Anna Johansson (S) ett krismöte med LFV, Transportstyrelsen, Trafikverket och SJ.

– Syftet med mötet är att få en klarare bild av vad som hände och hur den situationen hanterades. Sedan kommer vi i nästa steg att behöva göra en mer fördjupad analys av hur sårbarhetsberedskapen ser ut, säger hon till TT.

På kort tid har tre telemaster saboterats eller skadats.

– Om man tänker sig ett angrepp där någon försöker skada Sverige är det självklart intressant att slå mot kommunikationen, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd (MSB).

Felen växer

Men enligt Lisa Nordahl, säkerhetsdirektör på länsstyrelsen i Västra Götaland, ser varken MSB, polisen eller Säpo något samband mellan masterna, flygstoppet, SJ:s biljettsystem och störningar hos SOS Alarm.

Må så vara, men de senaste dagarnas incidenter har blottat samhällets sårbarhet.

– Systemen är ofta beroende av varandra. Så en liten sak som fallerar får väldigt stora konsekvenser. Det blir en form av kaskadeffekt, där felen blir värre och värre, säger IT-säkerhetsrådgivaren Joakim von Braun.

Jonas Ekströmer/TT
Även i dag är ett antal flygningar från Arlanda och Bromma flyg inställda som en följd av gårdagens totalstopp för flygtrafiken.