Nyheter Världen

Fem år efter Ben Alis fall

Demonstranter kastar sten på polis under protesterna i Tunisiens huvudstad Tunis för fem år sedan. Arkivbild.
Demonstranter kastar sten på polis under protesterna i Tunisiens huvudstad Tunis för fem år sedan. Arkivbild.

En självantänd grönsakshandlare. Folkliga massprotester. Pansarfordon och soldater på gatorna.För fem år sedan skakades Tunisien av arabvärldens första riktigt folkliga revolution, ett uppror som ledde till diktatorn Zine El Abidine Ben Ali fall. Sedan dess har utvecklingen varit förhållandevis fredlig.

Revolten i Tunisien skapade chockvågor i regionen och brukar beskrivas som starten på det som kallas den arabiska våren.

Men till skillnad från flera andra länder, där utvecklingen blev våldsam, har tunisierna kunnat gå till valurnorna både en och två gånger – en process som kröntes med Nobels fredspris till landets nationella dialogkvartett i december.

Utmaningar

– Tunisien framhålls ofta som det enda land det gick bra för efter den så kallade arabiska våren. Men bilden är komplex, Tunisien har enorma utmaningar framför sig, säger Stefan Borg, forskare på Utrikespolitiska institutet.

– Bland annat måste man konsolidera demokratin och bygga en oberoende rättsstat – samtidigt som man lever under ett stort terrorhot. Islamiska staten har ganska framgångsrikt rekryterat unga tunisier och landet har skakats av flera våldsdåd de senaste månaderna, säger Borg.

Protesterna i Tunisien utlöstes av den unge frukt- och grönsakshandlaren Mohamed Bouazizis död. I mitten av december 2010 nekades han möjligheten att sälja grönsaker på gatan, något som ledde till att han satte eld på sig själv i protest mot regimen. Omfattande demonstrationer, särskilt i huvudstaden Tunis, ledde till att president Zine El Abidine Ben Ali den 14 januari tvingades fly landet efter 24 år vid makten.

Kvinnor i parlamentet

I oktober samma år hölls landets första fria val någonsin, en tillställning som vanns av det tidigare förbjudna islamistiska partiet al-Nahda. Nu har det sekulära partiet Nida Tounes makten, och en ny demokratisk författning som värnar kvinnors rättigheter har antagits.

– Tunisien har länge framhållits som ett föregångsland när det gäller kvinnors rättigheter, även under Ben Alis tid då man närde idén om ett modernt, sekulärt Tunisien. Och i den nya konstitutionen understryks vikten av kvinnlig representation. I dag har det tunisiska parlamentet en större andel kvinnor än det franska, säger Borg.

Hedi Ben Salem/AP/TT
En stridsvagn på en av Tunis avenyer. För fem år sedan, mitt under Jasminrevolutionen, var läget mycket spänt. Arkivbild.
Christophe Ena/AP/TT
En massdemonstration i Tunisiens huvudstad Tunis mot president Zine El Abidine Ben Ali för fem år sedan. Kort efter protesten, den 14 januari 2011, tvingades han avgå och lämna landet. Arkivbild.