Nyheter Sverige

Fem år för terrorbomb överklagat

20-åringen från norra Storstockholm planerade ett terrordåd i Sverige, enligt den dom från Attunda tingsrätt som nu överklagats till hovrätten. Arkivbild. OBS! Bilden är pixlad.
20-åringen från norra Storstockholm planerade ett terrordåd i Sverige, enligt den dom från Attunda tingsrätt som nu överklagats till hovrätten. Arkivbild. OBS! Bilden är pixlad.

Domen mot en 20-årig man i Stockholmsområdet som dömdes till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott har överklagats.Åklagaren vill att straffet skärps. Försvaret att 20-åringen frias.

Mannen hade skaffat en tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål för att tillverka en splitterbomb, enligt Attunda tingsrätt. Man ansåg det bevisat att 20-åringen planerat att genomföra ett terrorattentat i Sverige. Förutom de beslagtagna föremålen hade han instruktioner om bombtillverkning och propagandamaterial från Islamiska staten (IS).

Dessutom försökte han vid två tillfällen i juni 2015 att ansluta sig till IS, men stoppades i Turkiet. Vid båda tillfällena reste han iväg med kort varsel, på enkelbiljett, efter att ha tagit ut en stor summa pengar.

Men av överklagandet från 20-åringen framgår att han helt vill frikännas från brott och försättas på fri fot. I andra fall vill han få en "icke frihetsberövande påföljd", alternativt ett mildrat straff. Den angivna orsaken är att han inte planerade att skada människor eller egendom.

Åklagare Ewamari Häggkvist har tidigare sagt till TT:

– Klagar han så kommer jag att anslutningsklaga.

Det har hon nu gjort och kräver utan vidare motivering en straffskärpning.

Polisen
Enligt domen från Attunda tingsrätt köpte 20-åringen aceton, tryckkokare, ljusslinga och stålkulor för att tillverka en splitterbomb som han skulle använda för att begå ett terroristbrott i Sverige. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset