Nyheter Sverige

Fem års fängelse för terroristbrott

Den 20-årige Stockholmaren som är född och uppvuxen i Sverige planerade att genomföra ett terrorattentat här, enligt Attunda tingsrätt. Nu döms han till fängelse i fem år för förberedelse till terroristbrott. Arkivbild. Obs! Bilden är pixlad.
Den 20-årige Stockholmaren som är född och uppvuxen i Sverige planerade att genomföra ett terrorattentat här, enligt Attunda tingsrätt. Nu döms han till fängelse i fem år för förberedelse till terroristbrott. Arkivbild. Obs! Bilden är pixlad.

Den planerade splitterbomben hade kunnat göra stor skada vid ett attentat. Nu döms en 20-årig man till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott.Domen är den första i sitt slag och det är oklart om åklagaren kommer att kräva en straffskärpning.

20-åringen från Stockholmsområdet skaffade tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål för att tillverka en bomb.

Av domen från Attunda tingsrätt framgår att det förmodligen var föräldrarnas aktiva handlade som avstyrde ett potentiellt terrorattentat. Mamman larmade Säpo när hon hittade stora mängder aceton och pappan såg till att tryckkokaren och stålkulorna slängdes.

Terrorsyfte bevisat

I rätten påstod åklagare Ewamari Häggkvist att 20-åringen ville tillverka en självmordsbomb för att bli martyr. Nu slår rätten fast att han planerade för ett terrorattentat. Förutom de beslagtagna föremålen hade han instruktioner om bombtillverkning och propagandamaterial från Islamiska staten (IS).

Dessutom försökte han vid två tillfällen i juni 2015 att ansluta sig till IS, men stoppades i Turkiet. Vid båda tillfällena reste han iväg med kort varsel, på enkelbiljett, efter att ha tagit ut en stor summa pengar.

Ändrade planerna

I domen står att 20-åringen i samtal under den rättspsykiatriska undersökningen sagt att han började förbereda en självmordsbomb när han inte lyckades ansluta sig till IS. Men i rätten nekade han till allt han anklagades för.

Försvarsadvokaten lyfte fram att 20-åringen inte har något brottsligt förflutet och att det inte finns något i hans bakgrund som pekar på att han skulle ha för avsikt att döda eller skada människor.

Rätten kontrar med uppgifter från terrorforskaren Magnus Ranstorp som hörts som sakkunnig. Enligt Ranstorp kan en radikaliseringsprocess gå mycket snabbt.

Ålder kortar straffet

Straffvärdet för det 20-åringen nu befunnits skyldig till ligger egentligen på sex år, enligt tingsrätten, men eftersom han är under 21 sätts straffet ner till fem år

Åklagare Ewamari Häggkvist har svårt att tycka till om strafflängden.

– Det är första gången vi har förberedelse till terroristbrott när det gäller att tillverka en bomb, så vi vet inte riktigt var straffvärdet ligger, säger hon till TT.

Rätten har utgått från brotten mordförsök, försök till grov misshandel samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. Eftersom det rört sig om terroristbrott vet man att straffet ska ligga högre. Men hur mycket högre finns det inget svar på.

TT: Skulle det kunna vara en anledning för dig att överklaga för att få svar från en högre instans?

– Jag har inte bestämt mig alls hur jag ska göra. Det här måste jag fundera på och diskutera med mina kolleger, säger Ewamari Häggkvist.

Paralleller i rätten

Några timmar innan domen från Attunda tingsrätt kom på torsdagen inleddes ett annat mål med terrorismkoppling där. En 25-åring står åtalad för att ha försökt att ansluta sig till terrorrörelsen Nusrafronten i Syrien. När den nu dömde 20-åringen gjorde sina resor förra året var terrorresor ännu inte kriminaliserade.

Polisen/TT
I mannens lägenhet i norra Storstockholm hittade polisen beståndsdelar till vad som skulle ha kunnat bli en bomb. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset