Sport

Fem punkter behöver Sarah Sjöström sätta – för att ta OS-guld

Starten är en av de tekniska moment som måste sitta för Sarah Sjöström i OS-finalen.
Starten är en av de tekniska moment som måste sitta för Sarah Sjöström i OS-finalen.

Fem tekniska punkter.Det är nyckeln för Sarah Sjöström för att ta det efterlängtade OS-guldet.– Sätter hon alla de högfartspunkterna rätt så blir sluttiden den hon vill ha. Så det behöver Sarah fokusera extra på, säger hennes tränare Carl Jenner.

Klockan 3.03 natten till måndagen svensk tid ska det ske.

Det är då Sarah Sjöström ska vinna titeln hon saknar. Efter uppvisningen i semifinalen, där hon var nästan sekunden snabbare än närmsta konkurrenten Emma McKeon, Australien, är det svårt att se hur någon ska kunna stoppa henne.

Förmodligen är Sjöström sin egen största motståndare.

Simmässigt finns det ingen som slår henne. Det är tekniskt hon behöver lyckas. Gör hon det i finalen lutar det åt att hon dessutom slår världsrekord. I semifinalen fattades bara två tiondelar trots dålig vändning och målgång.

Momenten att sätta

De fem punkterna hon behöver sätta är: starten, undervattenssimningen, uppgången, vändningen och målgången.

Saker som hon stadigt blivit allt bättre på, men där det fortfarande finns en del att göra. Med sin 182 centimeter långa kropp har hon fått kämpa för att få till vändningen.

Därför har exempelvis träning och tävling i kortbana varit prioriterat, där det tekniska är helt avgörande. Hennes första VM-guld i kortbana kom 2014, jämfört med 2009 i långbana.

– De fem punkterna har hängt med sedan 2009. Jämfört med då har vi haft en stor utveckling på de bitarna och det kommer att kunna fortsätta utvecklas efter OS, säger Jenner.

Fysiska förbättringar

Många tycker att Sarah Sjöström tagit sina största kliv mentalt sedan OS-missen i London 2012. Carl Jenner trycker på tekniken också.

– Det mentala är en stor bit, men hon har förbättrat väldigt många fysiska egenskaper också. Hennes undervattenssimning är betydligt bättre nu än för fyra år sedan. Hennes högsta fart kapacitetsmässigt har blivit enormt mycket bättre, både på fjäril och frisim.

Sjöström själv om vikten av de fem punkterna:

– Det är detaljer där jag kan förlora tre tiondelar per grej, så det gäller att i alla fall att sätta fyra av fem.

Gör hon det ligger OS-guldet där och väntar på henne.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset