Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Fem tusen har lämnat Kommunal

Kommunals ordförande Annelie Nordström och nu avgångne tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström har en del att förklara. Arkivbild.
Kommunals ordförande Annelie Nordström och nu avgångne tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström har en del att förklara. Arkivbild.

Kommunal har hittills förlorat 5 000 medlemmar sedan skandalerna avslöjades i förra veckan.I avgifter blir det i runda slängar 18 miljoner kronor.

– Siffran gäller fram till och med nu på förmiddagen, säger pressekreterare Jesper Pettersson till TT.

Enligt den senaste verksamhetsberättelsen, för 2014, hade fackförbundet 514 000 medlemmar. Enligt ett räkneexempel, där en ungefärlig snittmedlemsavgift ligger på 300 kronor i månaden, förlorar förbundet 18 miljoner kronor på de 5 000 tappade medlemmarna.

2014 uppgick de samlade intäkterna från medlemsavgifter till 1,2 miljarder kronor.

Stormen tog fart när Aftonbladet avslöjade att ett bolag som ägs av fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin lyxkrog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede.

Vidare har styrelsemedlemmar inte betalat för sig på förbundets hotell och det rapporterades om vidlyftiga representationsnotor i form av sprit, vin och shower.

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström har avgått efter avslöjanden medan ordförande Annelie Nordström sitter kvar.

Det stormar också kring utrikesminister Margot Wallström (S), som fått ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad av Kommunal.