Nyheter Ekonomi Världen

Femstjärnor har Rom i sikte

Den 37-åriga juristen Virginia Raqqi siktar mot borgmästarposten i Rom och lovar rensa upp både bland sopor och korruption.
Den 37-åriga juristen Virginia Raqqi siktar mot borgmästarposten i Rom och lovar rensa upp både bland sopor och korruption.

Med löften om att städa upp bland både sopor och korrupta politiker hoppas Virginia Raggi från Femstjärnerörelsen bli första kvinna på borgmästarposten i Rom.Helgens val kan ge missnöjespartiet ett rejält lyft mot regeringsmakten.

När eldfängde tv-komikern Beppe Grillo lanserade sitt anti-etablissemangsparti 2009 sågs det av många som en tillfällig protest. Sju år senare är ändå Femstjärnerörelsen näst största parti i både det inhemska parlamentet och bland italienarna i EU-parlamentet.

Och på söndag ska ett stort steg tas mot makten i självaste huvudstaden.

– Det är dags att skicka hem dem allihop, säger rörelsens borgmästarkandidat Virginia Raggi till nyhetsbyrån AFP om Roms nuvarande och tidigare ledare.

Missnöjesparti

Den 37-åriga advokaten toppar opinionsmätningarna inför Rom-valet och lovar att få ordning på dåliga vägar, sophantering och kollektivtrafik.

– Rom måste först och främst bli en normal stad igen. Det är ett extremt svårt ställe att bo på och så ska det inte vara i Italiens huvudstad, säger Raggi.

Femstjärnerörelsen är spretig och politiskt svårdefinierad. Anhängarna kommer från både vänster och höger, ofta långt ut på ytterkanterna. En samlande faktor är ett brett missnöje med det nuvarande systemet.

– Korruptionen finns på alla nivåer. För att något ska fungera behövs alltid att någon gör dig en tjänst, säger Raggi-anhängaren Federico Tucci till Reuters under ett valmöte på en pizzeria.

Toppstyrt?

Helgens val i Rom – och även en rad andra storstäder – blir samtidigt ett test av Femstjärnerörelsens styrka inför nästkommande parlamentsval i Italien.

Många frågetecken finns fortfarande kring hur "valbart" partiet egentligen är. Ledaren Grillo har fått skarp kritik för sitt sätt att toppstyra rörelsen, vilket lett till avhopp och utrensningar.

Inför Rom-valet har Raggi lovat att lyda Grillo om han senare tycker att hon inte sköter sig och borde avgå. Samtidigt säger hon sig stå på egna ben.

– Jag kommer att vara helt självständig, säger Raggi till AFP.