Sport

Femte avgörande efter ny hemmaseger

Luleås Sofie Hendricks (till vänster) och Udominates Tanya Massamba i onsdagens fjärde SM-final i Umeå.
Luleås Sofie Hendricks (till vänster) och Udominates Tanya Massamba i onsdagens fjärde SM-final i Umeå.

Udominate har fixat en femte och avgörande finalrysare mot Luleå.Med en magnifik Krista Gross som anförare slog Umeålaget på hemmaplan rivalerna från Luleå med 76-72 efter en dramatisk förlängning och utjämnade till 2-2 i matchserien.Ilaria Zanoni satte den avgörande tvåpoängaren med 18 sekunder kvar att spela av förlängningen.

Hittills har det bara varit hemmasegrar i finalserien. Trots allt talar därför en del för att Luleå kan ta hem sitt tredje raka SM-guld på torsdagskvällen.

Luleå började också den här matchen bäst. Med sitt snabba och fantasifulla spel tog man greppet mot ett hemmalag som verkade nervösare. Till exempel hade Udominates kanske viktigaste spelare Frida Aili slängt bort tre bollar redan efter ett par minuters spel.

Men Aili och Udominate fick snabbt ordning på spelet och kunde gå till en halvtidsledning med 39-28.

Luleå normalt sett starka trepoängsskytte syntes inte till.  I stället var det Udominate som prickade rätt med sina långskott, samtidigt som man tack vare främst en magnifik Krista Gross var starkast i returtagningen.

I den andra halvleken handlade det mesta om finländskan som stal bollar, tog returer och satte poäng. Gross var banans stora dominant och såg på egen hand till att poängavståndet till Luleå bibehölls.

I Luleå var amerikanskan Katie Bussey dominerande i anfallsspelet och stod för 20 poäng.…

Den femte och avgörande SM-finalmatchen spelas i Luleå redan på torsdagen.

Läs också