Nöje Musik

"Femte beatlen" George Martin död

George Martin. Arkivbild.
George Martin. Arkivbild.

George Martin, som tidigt insåg The Beatles storhet och gav bandet ett skivkontrakt, har gått bort. Han låg bakom 30 listettor i Storbritannien och 23 i USA. "Om någon förtjänade titeln 'den femte beatlen' så var det George", skriver Paul McCartney i ett blogginlägg.

George Martin gick bort i sitt hem på tisdagskvällen. Det bekräftar bolaget CA Management som representerade Martin, skriver The Guardian.

Den flerfaldigt Grammybelönade och adlade producenten blev 90 år gammal.

"Jag är så ledsen av nyheten om käre George Martins bortgång. Jag har så många underbara minnen av den här store mannen som jag kommer att ha med mig för alltid", skriver Paul McCartney i ett långt blogginlägg på sin sajt.

McCartney hyllar Martin utan förbehåll.

"Han var en sann gentleman och som en andra far för mig. Han guidade Beatles karriär med en sådan skicklighet och gott humör att han blev en sann vän till mig och min familj. Om någon förtjänade titeln 'den femte beatlen' så var det George."

Gav Beatles kontrakt

Martin var chef för skivbolaget EMI:s etikett Parlophone Records när han gav ett skivkontrakt till den unga Liverpoolkvartetten The Beatles 1962. Det var på hans inrådan som gruppen ersatte den dåvarande trummisen Pete Best med Ringo Starr.

De följande åren skulle George Martin och The Beatles komma att rita om kartan för popmusik med album som "Revolver", "Sgt Pepper's lonely hearts club band" och bandets självbetitlade album, mer känt som "The white album".

Klassisk bakgrund

Musikjournalisten Stefan Wermelin beskriver Martin som en "mycket seriös" popproducent, med bakgrund i bland annat klassisk musik.

– I honom fick Beatles en producent som kunde läsa noter, vilket underlättade eftersom de inte kunde det själva, säger Wermelin.

– Han var den där trevliga farbrodern som tog hand om beatlarna, höll dem i handen och lotsade dem igenom skivinspelningens mysterier.

Flitig mångsysslare

Utöver The Beatles samarbetade George Martin även med artister som Ella Fitzgerald, Shirley Bassey och Gerry & The Pacemakers. George Martin låg också bakom nyinspelningen av Elton Johns "Candle in the wind" efter prinsessan Dianas död 1997.

– Tittar man på Beatlesproduktionerna han gjorde, även soloprojekten han gjorde med medlemmarna, så är det bara en bråkdel av hans musikgärning. Han hade så otroligt många fler sidor, säger Staffan Olander, vän till George Martin.

AP/TT
George Martin (längst till höger) tillsammans med Beatlesmedlemmarna George Harrison, Paul McCartney och Ringo Starr (till vänster) 1995. Arkivbild.
Jae C Hong/AP/TT
George Martin tillsammans med sin son, producenten Giles Martin. Arkivbild.