Sport Sport-topp

Femte EM-guldet för Mattsson

Sofia Mattsson (i rött) under finalen mot vitryskan Iryna Kuratjkina.
Sofia Mattsson (i rött) under finalen mot vitryskan Iryna Kuratjkina.

Det tog inte en minut för Sofia Mattsson att säkra sitt femte EM-guld i brottning.Hon besegrade vitryskan Iryna Kuratjkina på fall efter 53 sekunder. Det var hennes fjärde fallseger under gulddagen i Riga.– Det här var ett väldigt bra genrep inför OS, säger Mattsson till Radiosporten.

Sofia Mattsson imponerade stort på sin väg mot sitt femte EM-guld i karriären.

Inte minst i finalen. Mattsson tog två poäng redan efter 25 sekunder. Efter 53 sekunder var EM-guldet klart då Mattsson fått ned vitryskan på mattan.

– Det har varit en väldigt bra turnering. Jag ville gärna vinna och få med mig självförtroende inför sommaren, säger Mattsson som har OS i Rio de Janeiro som sitt stora mål.

– Man får känna på mästerskapsnerverna och får skärpa till sig lite. Det är ett bra kvitto på att man ligger bra till, även om vissa dela behöver finslipas.

I semifinalen besegrade Sofia Mattsson tyskan Nina Hemmer på fall efter 1.59. Dessförinnan hade det blivit fallsegrar både i första omgången och i kvartsfinalen.

– Jag ville verkligen vinna semifinalen för att säkra en medalj, säger hon.

26-åringen från Gällivare, som brottas i 53-kilosklassen, mötte och besegrade Iryna Kuratjkina, även i Klippan Cup för en tid sedan.

Mattssons fyra fallsegrar på fyra matcher gjorde att den totala tiden på mattan i EM blev 5 minuter och 38 sekunder.