Sport

Femte gången gillt för Luleåkaptenen

Luleå vann den tredje och avgörande finalen mot Linköping och blev därmed svenska mästare i ishockey för damer 2016.
Luleå vann den tredje och avgörande finalen mot Linköping och blev därmed svenska mästare i ishockey för damer 2016.

Fyra gånger hade hon stått med tårar i ögonen efter tuffa finalförluster.När Luleås lagkapten Emma Eliasson, 26, väl fick lyfta SM-bucklan mot skyn var det inför rekordpublik.– Det här är det optimala, det kunde inte ha blivit bättre, sade landslagsbacken efter 4–1 mot Linköping i den avgörande finalen.

Hyllningarna från 4 179 åskådare – nytt publikrekord för svensk damhockey – i Coop Arena i Luleå ville aldrig ta slut.

– Jag känner en otrolig glädje, jag är så stolt över laget och folket som har kommit hit och stöttat oss under hela säsongen. Det är helt fantastiskt. Det är en saga som har fått ett lyckligt slut, sade landslagsprofilen som också prisades som säsongens back i riksserien.

Hon stod där iförd guldhjälm, med SM-guldet runt halsen och bucklan i famnen och fick frågan om det kändes som hon trodde.

– Jo, ungefär. Jag har sett framför mig i flera dagar hur jag åker fram och hämtar bucklan och lyfter den mot laget. Det slog in, sade Eliasson som tidigare hade tre finalförluster med Brynäs och en med Modo.

Extra festkväll?

Luleå fixade guld under sin första säsong i riksserien efter att ha tagit över laget från Piteåklubben Munksund-Skuthamn.

Därmed infriades högt ställda förväntningar. Nu ska Luleås herrar göra samma sak.

Damlaget har tagits emot med öppna armar av både föreningen och supportrarna. På söndagskvällen hyllades laget på scen i centrala Luleå och sedan väntade segerfirande.

Men redan på måndagen ska damlandslaget samlas i Stockholm inför avresan till VM i Kanada på tisdag. Eliasson hoppas kunna komma senare till den samlingen.

– "Boorken" (förbundskapten Leif Boork) sa att jag inte skulle glömma borta att på tisdag flyger vi till Kanada. Vi har ju samling i morgon, men han sa tisdag...,sade Eliasson och såg sin chans.

Tidigt grepp

Luleå tog ett tidigt grepp om guldet i den avgörande finalen och ledde med 2–0 redan efter 6.36 sedan två finländska VM-spelare slagit till.

Backen Mira Jalosuo sköt 1–0 på ett skott som Linköpings schweiziske landslagsmålvakt Florence Schelling borde ha tagit. Forwarden Michelle Karvinen, utsedd till slutspelets bästa spelare, gjorde 2–0 efter ett snyggt solonummer.

Linköping, de två senaste årens mästare, försökte komma tillbaka i andra perioden – men hade två stolpträffar innan landslagsbacken Anna Kjellbin spräckte nollan.

Då hade Luleå redan gjort ett tredje mål i numerärt underläge genom Henriette Sletbak sedan landslagsforwarden Pernilla Winberg missat i egen zon.

Melinda Olsson fastställde 4–1 i sista perioden.

– Jag är ändå stolt över tjejernas insats i dag, vi gav allt vi hade. Vi hade två stolpträffar, så det var lite oflyt, sade Linköpings tränare Peter Frantz.