Sport

Fernis: "Helt otroligt"

Henrik Signell tycker att det är orättvist att se hans Sävehof som favorit i SM-finalen i handboll.
Henrik Signell tycker att det är orättvist att se hans Sävehof som favorit i SM-finalen i handboll.

En 19-åring som var iskall från strafflinjen i sin första SM-final – längst bak en målvakt som storspelade och tog sitt åttonde guld i rad.Sävehof sitter kvar på damernas handbollstron.– Helt otroligt, säger Emma Fernis efter finalvinsten mot Skuru.

Emma Fernis, 19, kom till Sävehof inför den här säsongen och var iskall från strafflinjen i sin första SM-final i karriären. Sex mål på sex försök och totalt nio mål när Skuru besegrades med 27–22 i Malmö Arena.

– Det känns helt otroligt. Jag vet inte vad jag ska säga egentligen. Det är en final och vi har vunnit. Det är helt otroligt, säger Emma Fernis efter sitt första SM-guld.

Tränaren bakom skyttet?

Tränaren Henrik Signell tog på sig lite av äran av 19-åringens straffskytte.

– Hon har varit riktigt vass på straffar nu och jag får nog vara lite kaxig och ta på mig lite av äran där. Vi har jobbat med det, säger Signell, som i onsdags presenterades som ny förbundskapten för damlandslaget.

Emma Fernis om tränarens delaktighet i hennes hundraprocentiga straffskytte i finalen:

– Det ska han ha. Speciellt lobben där.

TT: Har ni tränat extra på den?

– Ja, hela veckan och den kom, säger högersexan och skrattar.

Flera spelare i Sävehof tog sitt första SM-guld, men målvakten Johanna Bundsén fick för åttonde året i rad ta på sig en guldhjälm.

– Helt magiskt. Jag tycker att vi har ett fantastiskt lugn i laget och gör det vi ska rakt igenom. Jag är grymt imponerad av laget, säger Bundsén, som räddade närmare hälften av Skurus avslut i finalen.

Skuru hängde med inledningsvis, men i slutet av första halvlek kopplade Sävehof ett litet grepp och ledde med två bollar i paus. Guldrycket kom direkt i andra halvlek – då gick Partilleklubben ifrån till 18–11-ledning.

– Jag kände i omklädningsrummet att alla behöll lugnet och vi kände att: "nu jäklar lägger vi in en växel till och bara kör, säger Emma Fernis.

"Coola människor"

Henrik Signell var oerhört stolt över sitt guldlag. De två senaste åren har flera tongivande landslagsspelare lämnat klubben och många talade om att det var i år som Sävehof skulle petas från tronen.

– Så fantastiskt skönt efter den här säsongen och den resan vi har gjort, säger Henrik Signell och fortsätter:

– Det har inte varit samma lagmaskin och samma svit, men det vore fan konstigt alltså. De är helt grymma – jäkligt coola människor.