Teknik Nyheter Sverige

Fertilitetsapp bra för rätt person

Appen Natural cycles ger bra resultat om den används rätt, enligt en studie. Arkivbild.
Appen Natural cycles ger bra resultat om den används rätt, enligt en studie. Arkivbild.

En graviditetsapp kan vara effektiv som preventivmedel, enligt en ny studie. Men det bygger på att den som använder den verkligen har "järnkoll".

Den populära svenska fertilitetsappen Natural cycles är effektiv, skriver Dagens Nyheter. Men det bygger på att kvinnan använder den på rätt sätt. I så fall, vid perfekt användning, skulle appen resultera i 0,5 oplanerade graviditeter per 100 kvinnor under ett år, medan p-piller resulterar i 0,3 graviditeter.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften European journal of contraception and reproductive health care. Den är finansierad och skriven av bland andra grundarna av företaget bakom appen.

Stoppades

Tidigare marknadsfördes appen som ett preventivmedel, men det satte Läkemedelsverket stopp för i slutet av förra året. Myndigheten gav då företaget ett föreläggande att sluta med det.

– Anledningen då var att dokumentationen vi fick från företaget inte stödde de här påståendena, säger Johan Sällström, utredare på Läkemedelsverket.

Myndigheten utövar tillsyn över den här marknaden och kan gripa in och granska om marknadsföringen kring produkten skulle ändras igen, med hänvisning till den nya studien.

Vill bli godkända

I dag är appen godkänd som en fertilitetsmonitor, men företagets mål har alltid varit att den ska bli en rekommenderad preventivmedelsmetod, säger Raoul Scherwitzl, vd och en av appens grundare, till TT.

– Nu jobbar vi för att bli godkända som ett preventivmedel och den här studien är ett viktigt steg på vägen mot det, säger han.

Enligt Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, bygger graviditetsappar på att den som använder den vet vad hon gör.

– Om man har järnkoll verkligen, då kan det funka jättebra. Jag tycker man ska fråga sig själv vad som händer om man skulle bli gravid. Skulle det inte vara en katastrof, då kanske det här passar bra. Men vore det jättehemskt ska man nog använda en annan metod, sade hon till TT nyligen.