Nyheter Sverige

Fet mat får fågeln att klara kylan

Den vitryggiga hackspetten är en av Sveriges mest hotade fågelarter. Arkivbild.
Den vitryggiga hackspetten är en av Sveriges mest hotade fågelarter. Arkivbild.

När temperaturen når frysgrader blir det kärva tider för många fåglar, några av dem hotade.Bjuds de på fet mat klarar de sig bättre. Men tänk på att fåglar föredrar olika typer av föda – näbben kan avslöja vilken.

Kraftiga näbbar, då kan hårda fröskal vara att föredra. Smala näbbar – ja, då gillar fågeln att peta fram insekter. Det kan alltså vara en bra idé att lägga fram lite av varje på fågelbordet för att tillfredställa behovet hos olika vinterfåglar.

Men sträng kyla kräver mycket energi. Många fåglar föredrar därför feta frön, exempelvis solrosfrön. Och ibland kan rätt mat på rätt plats även bidra till skyddet av hotade exemplar – som exempelvis den vitryggiga hackspetten. Fågeln finns bara i ett tiotal exemplar i Sverige men dyker ibland upp vid fågelborden. I år har flera av dem migrerat från Ryssland.

"Särskilt vid Norrlandskusten, men också längre söderut kan det vara bra att sätta ut talg eller fett som hackspettarna behöver i kylan", skriver Kristoffer Stighäll, som arbetar med att rädda vitryggen, i ett pressmeddelande från Naturskyddsföreningen.

Att göra en insats för de befjädrade gynnarna behöver inte heller vara så dyrt. Smör eller Bregott duger lika bra som talgbollar, men kostar mindre.