Nyheter Världen

Fico tar över i "fantastiskt" EU

Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild.
Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

EU måste bli mer flexibelt och mindre byråkratiskt, manar Slovakiens premiärminister Robert Fico inför landets halvår som ordförandeland i EU.Parallellt tycks missnöjet växa med personerna på EU:s tyngsta poster.

Den 51-årige slovakiske premiärministern har varit en av de stats- och regeringschefer i EU som oftast anmält avvikande åsikt när det gäller flykting- och migrationspolitiken. Slovaken har vänt sig till EU-domstolen för att stoppa beslutet att omfördela asylsökande mellan medlemsländerna samtidigt som Fico öppet har talat om att "islam inte har någon plats i Slovakien".

När han på onsdagen talade till EU-parlamentet om det halvår som ordförandeland i EU som Slovakien just inlett hävdade han dock att landet inte är motståndare till en gemensam migrationspolitik.

– Men samtidigt vill vi ha flexibilitet så att enskilda medlemsstater kan välja olika verktyg, sade Fico i Strasbourg.

"EU är fantastiskt"

Slovakiens ordförandeskap lär inte bli enkelt i ett läge där Storbritannien flaggat för sitt utträde och splittringen även i övrigt är stor mellan länder och väljare som är för eller emot frihandel och fri rörlighet.

Både Fico och EU-kommissionen trycker hårt på vikten av att återfinna det positiva med EU.

– EU är ett fantastiskt och unikt projekt. Det är ett projekt som har gett oss fred och välstånd på en kontinent, som i århundraden lidit av hat och konflikt. Låt oss aldrig glömma det, talade Fico på onsdagen.

– Vi måste se till att de miljoner européer som just nu inte bryr sig återfinner sin kärlek till det här projektet som har så mycket kvar att ge, sade i sin tur EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

Personskiften väntar?

Den nederländske socialdemokraten Timmermans är den utåtriktade och populäre andremannen under kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker, och en naturlig efterträdare om Juncker skulle tvingas bort av missnöjda medlemsländer.

Det skulle samtidigt öppna upp för ett byte även på talmansposten i EU-parlamentet, där nuvarande talmannen Martin Schulz – från tyska socialdemokratiska SPD – ogillas skarpt av sina konservativa landsmän.

– SPD står för allt som gör folk arga med EU, säger Peter Tauber, generalsekreterare i Angela Merkels kristdemokratiska CDU, till tidningen Die Welt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset