Sport Sport-topp

Fifa kräver tillbaka mutpengar

Sydafrika köpte röster för att få fotbolls-VM 2010, uppger Fifa. Arkivbild.
Sydafrika köpte röster för att få fotbolls-VM 2010, uppger Fifa. Arkivbild.

Fifa kräver att få tillbaka tiotals miljoner dollar från de fotbollshöjdare som anklagas för korruption.Internationella fotbollsförbundet anklagar också Sydafrika för att ha köpt röster i valet av värdland för VM 2010.

Fifas nyvalde ordförande Gianni Infantino hävdar att flera av organisationens tidigare ledare har stulit pengar, minst 83 miljoner kronor, som skulle ha gått till "utveckling och marknadsföring" av fotbollen.

"Fifa, som världsfotbollens organisation, vill ha pengarna tillbaka och vi är fast beslutna att få det oavsett hur lång tid det tar", säger Infantino i ett uttalande på Fifas hemsida.

"Pengarna var avsedda för att bygga fotbollsplaner, inte lyxvillor och pooler; att köpa fotbollsutrustning, inte juveler och bilar; att finansiera utbildning för ungdomsspelare och tränare", säger Infantino.

Krav på 41

Fifa har lämnat in en begäran till de amerikanska myndigheterna med krav på 41 fotbollsledare och fotbollsorganisationer. Fifa namnger 20 av dem som man anser har tagit mer än 233 miljoner kronor av Fifas pengar till kompensationer för resor och andra omkostnader.

De amerikanska myndigheterna har beslagtagit omkring 1,5 miljarder kronor från de 39 personer som misstänks för att bland annat ha tagit emot över 1,6 miljarder kronor i mutor för röster i VM-val och för tv-rättigheter.

Sålt röster flera gånger

I Fifas 22 sidor långa brev till de amerikanska åklagarna backar förbundet upp utredarnas misstankar om mutor i samband med valet av värdland för VM 2010, vilket Sydafrika förnekar. Fifa menar att medlemmar i exekutivkommittén, inklusive Jack Warner från Trinidad och Tobago och amerikanen Charles Blazer, sålt sina röster vid flera tillfällen.

Warner ska också ha sålt röster vid ordförandevalet i Fifa 2011 för kandidaten Mohamed bin Hamman, Qatar, som senare stängdes av på livstid.

Fifa hävdar att en av de korruptionsanklagade, Jeffrey Webb som varit vice ordförande i Fifa, har fortsatt att leva lyxliv trots att han lovat att överlämna miljontals dollar enligt en överenskommelse med de amerikanska myndigheterna.