Nyheter Sverige

Fikru Maru kvar i fängelse

Den svenske hjärtläkaren blir kvar i fängelse i Addis Abeba .Arkivbild.
Den svenske hjärtläkaren blir kvar i fängelse i Addis Abeba .Arkivbild.

Det blev ingen dom i dag mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru, som sitter fängslad i Etiopien. I stället meddelade domstolen i Addis Abeba att han måste presentera nya bevis för sin oskuld, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

– Utgångspunkten är att man är oskyldig till att åklagaren kan bevisa motsatsen. Och det har åklagaren uppenbarligen inte lyckats med. Att då begära att Fikru ska bevisa sin oskuld för handlingar som begåtts för fyra-fem år sedan känns helt absurt, säger hans svenske ombud Hans Bagner till TT.

Hjärtläkaren har suttit i fängelse sedan han greps i maj 2013, anklagad för att ha mutat sig fri efter att han fastnat i tullen med sjukhusutrustning avsedd för en klinik han drivit i Addis Abeba. Sedan dess har flera av misstankarna mot honom avskrivits. Fikru Maru förnekar brott och hans försvarare har väntat sig en friande dom i slutändan. Men efter domstolens beslut på tisdagen har situationen förändrats.

– Nu tar domstolen sommarferie fram till oktober och sedan ska han enligt deras uppfattning bevisa sin oskuld. Det är en helt ny sits som vi måste fundera på hur vi ska gå vidare med, säger Bagner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset