Nöje Film

Filip, Fredrik och spelfilmsdebuten

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Arkivbild.
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Arkivbild.

En hyllning till småstaden i allmänhet och Köping i synnerhet – det är tanken med Filip Hammars och Fredrik Wikingssons spelfilmsregidebut "Tårtgeneralen".

För några dagar sedan kom nyheten att Robert Gustafsson har tackat ja till huvudrollen i den verklighetsbaserade filmen som bygger på duons egen bok från 2009.

– Vi skickade manuset till Robert som ringde tillbaka och sa "det här måste jag göra", säger Fredrik Wikingsson när han och Filip Hammar träffar TT i Cannes.

Duon gör ett blixtbesök på filmfestivalen för att möta svensk press och för att tala med finansiärer. Dagen efter åker Wikingsson hem till Stockholm och Hammar till Los Angeles.

Guinnessrekord

"Tårtgeneralen" handlar om Köpingsbon Hasse P, som när Köping kallades för "Sveriges tråkigaste stad" bestämde sig för att motbevisa detta genom att låta baka världens största smörgåstårta i syfte att komma med i Guinness rekordbok.

Tilltaget lyckades, men när Hasse P på olika sätt försökte upprepa bragden gick det sämre.

– Vi har ju regisserat tv och en dokumentärfilm tidigare, men vi är oerhört ödmjuka inför att regissera en långfilm, säger Filip Hammar.

– Som tur är kommer vi att omge oss med professionellt folk och får förlita oss på dem. Och så har vi Robert som är ett proffs och en av Sveriges bästa skådespelare. Han är inte bara rolig, han är ju en lysande karaktärsskådespelare också.

Filmen ska utspelas i mitten av 1980-talet och till stor del spelas in i Köping. Fredrik Wikingsson säger att de har kommunen med sig och att man där numera uppskattar den PR projektet gett staden.

– Köping har inte förändrats så mycket, så det kommer inte att krävas en massa jobb för att få det att se ut som 80-tal, säger han.

Humor och svärta

Båda regissörerna betonar att det inte bara ska bli en komedi, utan att det också kommer att finnas svärta i filmen. Hasse P:s liv efter tårttriumfen var rätt tragiskt.

Huvuddelen av "Tårtgeneralen" kommer att spelas in under 2017. Rollbesättning pågår.

Hur det två regissörerna ska fördela jobbet verkar de ännu inte riktigt ha bestämt. Filip Hammar säger "jag är bäst på att skrika 'action'" och Fredrik Wikingsson säger "och jag är den som säger tack".

Vilhelm Stokstad/TT
"Robert Gustafsson är inte bara rolig, han är ju en lysande karaktärsskådespelare också", säger Filip Hammar om huvudrollsinnehavaren i filmen "Tårtgeneralen". Arkivbild.