Nyheter Världen

Filippinsk populist vinner presidentval

Rodrigo Duterte manar fotografer att ta ett steg tillbaka när han ska rösta i sin hemstad Davao, där han blivit känd för sina hårda tag mot kriminella.
Rodrigo Duterte manar fotografer att ta ett steg tillbaka när han ska rösta i sin hemstad Davao, där han blivit känd för sina hårda tag mot kriminella.

Den kontroversielle populisten Rodrigo Duterte segrade i det filippinska presidentvalet.Borgmästaren Duterte har gjort sig ett politiskt namn genom en rad grova uttalanden och hot om massavrättningar av misstänkta brottslingar.

Enligt valräkningen ledde Duterte med 5,8 miljoner röster, vilket innebär att rivalerna inte har någon möjlighet att besegra honom. Beräkningen kommer från PPCRV, en katolsk organisation som fått regeringens uppdrag att granska valet.

– Det är med stor ödmjukhet som jag tar emot folkets mandat, sade Duterte i staden Davao där han varit borgmästare i två decennier.

Men segern kan få stora konsekvenser.

– Det här är en ny era för filippinsk politik. Det kommer att chockera många, särskilt inom landets elit, säger Victor Andres Manhit, chef för tankesmedjan Bower Group Asia i Filippinerna, till TT.

Presidentvalet såg till en början ut att bli en odramatisk övergång av makten, från president Benigno Aquino till dennes favorit Manuel Roxas. Men valrörelsen tog en oväntad vändning när borgmästaren Rodrigo Duterte lovade krafttag mot kriminaliteten.

– Jag vill ha någon ny, någon som kan gå utanför det vanliga. Jag bryr mig inte om att han inte ser ut som en del av eliten, säger en av hans anhängare, 24-årige Jordan Manalo, utanför en vallokal i huvudstaden Manilla till Reuters.

Dödspatruller

Duterte har skrutit om att under sin tid som borgmästare ha lett dödspatruller mot missänkta brottslingar. Han har lovat fylla Manillabukten med lik från kriminella, skämtat om en brutal våldtäkt på en mördad missionär och kallat påven för en son till en prostituerad.

Men inget av detta tycks ha rubbat hans popularitet. Rivalen Grace Poe erkände sig besegrad när hon bara nådde upp till 22 procent enligt PPCRV. Sent på måndagen erkände sig Poe besegrad av Duterte.

Trötta på våld och brottslighet

– Folk är helt enkelt trötta på våldet och kriminaliteten, säger frilansskribenten Bertil Lintner, som tidigare varit Asienkorrespondent för Svenska Dagbladet.

En del av förklaringen till Dutertes popularitet ligger i de enorma inkomstklyftor som kvarstår, trots Filippinernas ekonomiska tillväxt de senaste åren.

– Gapet mellan fattiga och rika har växt, vilket bland annat lett till ökad brottslighet. Därför finns det en opinion som stöder sådana här våldsamt hårda tag mot kriminella.

"Skramlar med vapen"

Dutertes motståndare och människorättsorganisationer har varnat för att Filippinerna kan förvandlas till en diktatur om Duterte vinner. Men både Bertil Lintner och Victor Andres Manhit tror att retoriken – och politiken – kan mildras när han väl tillträder.

– Hans uttalanden har gjort många människor oroliga. Men nu när han står i strålkastarljuset så tror jag att han kommer att få svårt att förverkliga mycket av det han har sagt, säger Victor Andres Manhit.

Bullit Marquez/AP/TT
Människor röstar i presidentkandidaten Dutertes hemstad Davao.
Bullit Marquez/AP/TT
Väljare letar efter sina namn i röstlängderna, medan de köar för att lägga sin röst i valet.
Bullit Marquez/AP/TT
Rodrigo Duterte hyllas av anhängare under en presskonferens efter att han röstat.