Nöje Film

Filmrecension: 10 Cloverfield Lane

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) litar inte på att Howard (John Goodman) talar sanning om vad som hänt medan hon legat medvetslös. Pressbild.
Michelle (Mary Elizabeth Winstead) litar inte på att Howard (John Goodman) talar sanning om vad som hänt medan hon legat medvetslös. Pressbild.

En titelanspelning, hotet om en katastrof, en bunker, John Goodman och en klipsk hjältinna i skådespelaren Mary Elizabeth Winstead är allt som behövs. "10 Cloverfield Lane" täljer filmguld av hollywoodska småslantar.

De som inte sett "Cloverfield", den JJ Abrams-producerade sci fi-rysaren från 2008 som "10 Cloverfield Lane" kopplas ihop med, behöver inte oroa sig. Det här är en spin off-film som står helt på egna ben. "Cloverfield" var en av de tidigaste filmerna som byggde på så kallat found footage ("upphittat" material), och utspelade sig från perspektivet på någon som flydde från en okänd attack. Det gav en lätt illamåendeframkallande effekt. I den här lågbudgetuppföljaren slipper vi den skakiga handkameran, men knappast rysningarna.

I en närmast "Psycho"-liknande öppning överger den unga kvinnan Michelle (Mary Elizabeth Winstead) hem, pojkvän och förlovningsring, bara för att vara med om en brutal bilolycka på väg bort. Hon vaknar i en cell, fastkedjad i väggen och utan täckning på mobilen. Snart uppenbarar sig en man, Howard (John Goodman), som förklarar för henne att hon befinner sig i en underjordisk bunker dit han tagit henne efter kraschen. När Michelle vill ta sig därifrån stoppas hon. En katastrof har inträffat, och av världen utanför finns ingenting kvar. Enligt Howard.

Idén om att Michelles räddare kanske är en hyvens, om än trubbig, överlevartyp, eller helt enkelt en fullblodad psykopat, utnyttjas till max av Dan Trachtenberg (regi) och manustrion Josh Campbell, Matthew Stuecken och Damien Chazelle. Inte för en sekund låter de åskådaren slappna av i visshet i biofåtöljen.

Visst har "10 Cloverfield Lane" skavanker – Bear McCrearys påstridiga musik och en hel del kantighet på manusfronten är två tydliga exempel. Å andra sidan finns här Mary Elizabeth Winsteads oemotståndligt handlingskraftiga hjältinna, ett snille som kan förvandla ett duschdraperi, lite gaffatejp och en petflaska till en fullfjädrad överlevnadsdräkt. Inte sedan den populära tv-serien "MacGyver" har någon varit så uppfinningsrik med så få medel.

Michele K Short
Mary Elizabeth Winstead spelar den handlingskraftiga Michelle i "10 Cloverfield Lane". Pressbild.