Nöje Film

Filmrecension: 2 nätter till morgon

Caroline (Marie-Josée Croze) och Jaakko (Mikko Nousiainen) möts på ett hotell i Vilnius och tycke uppstår. Pressbild.
Caroline (Marie-Josée Croze) och Jaakko (Mikko Nousiainen) möts på ett hotell i Vilnius och tycke uppstår. Pressbild.

En "Bara en natt" med vassa kanter, fast för fyrtioåringar. Mikko Kuparinens "2 nätter till morgon", om två ensamma själar som försöker når fram till varandra i den litauiska huvudstaden Vilnius, skaver och berör.

Alla minns väl Ethan Hawke och Julie Delpys gulliga förälskelse på ett tåg i Richard Linklaters 90-talsklassiker "Bara en natt"? Linklater-närvaron är påtaglig i regissören Mikko Kuparinens "2 nätter till morgon". Men finländaren Kuparinens drama bär inga bohemromantiska drag, utan är klart mer syraspetsat.

Flörten mellan den franska arkitekten Caroline (Marie-Josée Croze) och den finske dj:en Jaakko (Mikko Nousiainen) sker närmast motvilligt, när deras ögon möts i restaurangen på ett lettiskt hotell i Vilnius. Båda befinner sig på arbetsresa, båda är i fyrtioårsåldern, ingen av dem verkar direkt mottaglig för kärlek. Möjligtvis ett eller annat one night stand.

Men någonting uppstår mellan dessa två sökande och sargade själar. Frågan är om det är bra eller dåligt? Flera gånger under filmens gång undrar man varför Caroline och Jaakko ens försöker nå fram till varandra, så många är missförstånden och de svidande träffsäkra kommentarerna. Men den spirande förälskelsen är inte filmens drivkraft, snarare en motor som driver rollfigurernas känslomässiga utveckling framåt.

Det känns både trovärdigt och intressant. Samtidigt skapar vassheten en distans mellan åskådare och rollfigurer. Tuomo Virtanen fångar den här tvetydigheten väl i sitt foto, som sömlöst växlar mellan de svala hotellmiljöerna, Vilnius nattliv och plötsliga, romantiska uttryck.

Mest imponerar Marie-Josée Croze i rollen som den känslomässigt vingklippta Caroline. Hon skapar knappt påtagliga sprickor i Carolines fasad, där man anar ett påtagligt mörker. Hennes sökande efter bekräftelse tar sig olika uttryck i filmen, men Kuparinen ger inte rollfiguren tillräckligt med utrymme för att Croze ska kunna utforska det djupare. Lite synd, eftersom det i slutänden är Carolines öde som berör.

Njutafilms
Den tillknäppta Caroline (Marie-Josée Croze) låtsas från början att hon inte kan tala engelska för att slippa prata med den finske musikern Jaakko (Mikko Nousiainen) i "2 nätter till morgon". Pressbild.