Nöje TV

Filmrecension: Criminal

Gary Oldman spelar den hänsynslöse CIA-bossen Quaker Wells, som går över lik för att få vad han vill ha i "Criminal". Pressbild.
Gary Oldman spelar den hänsynslöse CIA-bossen Quaker Wells, som går över lik för att få vad han vill ha i "Criminal". Pressbild.

Blodet stänker när regissören Ariel Vromen samlar ett gäng griniga gamla gubbar med Kevin Costner i spetsen i "Criminal". Viss b-filmskänsla, av den goda sorten, men tråkig regi och för många sidospår dödar engagemanget.

Många skådespelare har sett stjärnglansen falna, men återuppstått i rampljuset på äldre dagar. I kategorin "manlig skådis gör comeback i actionrökare" är väl Liam Neeson det mest framgångsrika exemplet på senare år.

Med "Criminal" har turen kommit till Kevin Costner, en av 90-talets fixstjärnor, som här får stretcha musklerna inför en möjlig roll i "The expendables 4". Costner spelar Jericho Stewart, en empatistörd fånge som får en mördad CIA-agents (Ryan Reynolds) minne inplanterat i sin hjärna. Detta för att CIA, med hjälp av Jerichos uppdaterade hjärna, ska kunna hitta hackern "The Dutchman", som sitter på någon sorts massförstörelsevapen, innan en superskurk (Jordi Mollá) lägger vantarna på det.

Säg inget, jag vet. Storyn är lika korkad som den låter, men det finns något i "Criminal" som får det att kittla i reptilhjärnan. Ni vet den delen som uppskattar en b-filmsrulle en regnig dag. Kanske är det Gary Oldmans impulsstyrda CIA-boss, som struntar fullständigt i att folk dör i drivor när han jagar holländaren. Eller hur Jericho Stewart grymtande snubblar omkring och slår folk på käften till höger och vänster. Det vill säga tills CIA-agentens fina personlighet tar över hans hjärna och han blir snäll och tråkig.

Torftig är tyvärr också Ariel Vromens regi. Inte ens med helikoptrar, torpeder och flygplan i händerna lyckas han göra bra action. Onödigt mycket energi går också åt till att skapa anknytning mellan Jericho och CIA-agentens familj. Dödfött, om man vill locka tittare som är bortskämda med betydligt hårdare, mer effektiva genrelikar som "John Wick".

Det finns fler sidospår också, som drar ned tempot och maler sönder underhållningspotentialen. Då hjälper det inte att Vromen har med sig skådespelarelit som Tommy Lee Jones och redan nämnde Oldman. "Criminal" blir aldrig bättre än de sämsta av "Taken"-filmerna.

Jack English
Dr Franks (Tommy Lee Jones) skapar sitt eget Frankensteins monster av den empatistörde Jericho Stewart (Kevin Costner). Pressbild.