Nöje Film

Filmrecension: Klanen

Guillermo Franchella spelar den kontrollerande familjefadern Arquímedes i Pablo Traperos "Klanen". Filmen bygger på verkliga händelser som utspelade sig under den argentinska militärjuntans styre på 80-talet. Pressbild.
Guillermo Franchella spelar den kontrollerande familjefadern Arquímedes i Pablo Traperos "Klanen". Filmen bygger på verkliga händelser som utspelade sig under den argentinska militärjuntans styre på 80-talet. Pressbild.

Bakom dörrarna till familjen Puccios Buenos Aires-hus döljer sig en hänsynslös utpressningsorganisation, ledd av flerbarnspappan Arquímedes. Pablo Traperos "Klanen" skildrar ett ohyggligt kriminalfall från Argentinas juntaperiod.

Kärnfamiljen Puccio ser ut att leva ett vanligt liv i en av Buenos Aires finare förorter. Äldsta sonen Alejandro är framgångsrik rugbyspelare i det argentinska landslaget, mamma Epifanía arbetar som lärare och familjefadern Arquímedes är, om inte kvarterets mysgubbe så åtminstone en karl alla gillar.

1983 krossas illusionen. Arquímedes Puccio visar sig vara hjärnan bakom en rad kidnappningar och mord.

Pablo Trapero tar i sin film "Klanen" avstamp i polisens dramatiska tillslag, och arbetar sig bakåt i tid utifrån sonen Alejandros (Peter Lanzani) perspektiv. Regissören skildrar den märkliga dynamiken inom familjen, där Arquímedes i ena sekunden hjälper yngsta dottern med matteläxan, i nästa stelnar likt en marmorfigur och iskallt betraktar den som vågar sätta sig upp mot honom vid middagsbordet.

Filmens trumfkort är skådespelaren Guillermo Franchella, vars kobralika utstrålning får en att tänka på Al Pacino i "Gudfadern"-filmerna. Om Franchellas porträttering ligger bara lite nära verklighetens Arquímedes Puccio blir familjemedlemmarnas lojalitet mer förståelig.

Trapero använder sig av arkivklipp och nyhetsrapporteringar från tv:n i familjen Puccios hem för att sätta tidsandan. Det är ett smart grepp, och underlättar för åskådaren att förstå vilket politiskt klimat Arquímedes Puccio verkade i. Riktigt hur skrämmande Puccio faktiskt är framgår först på slutet, när man förstår att hans prat om att sätta familjen i första rummet bara är tomt snack. Det resulterar i en plötslig, hisnande vändning som etsar sig fast i minnet

Ändå – jag kan inte låta bli att önska att Trapero hade lagt mer tid på att skapa ett mer levande tempo i filmen, och mindre på att göra förvirrande tidshopp som bara krånglar till det för åskådaren. Det kvittar ju om det vi ser sker 1981, 1982 eller 1983, det är berättelsen som ska föra oss framåt.

Nonstop Entertainment
Flerbarnspappan Arquímedes Puccio (Guillermo Franchella) levde ett till synes normalt familjeliv, men höll sina kidnappningsoffer i hemmet. Tre av familjemedlemmarna dömdes senare för både kidnappningar och mord. Pressbild.