Nöje Film

Filmrecension: Taxiklubben

I "Taxiklubben" tar Allonias Sebathus strid mot Sveriges största taxibolag. Pressbild.
I "Taxiklubben" tar Allonias Sebathus strid mot Sveriges största taxibolag. Pressbild.

Taxiklubben är ett milt och lågmält uppror. En film som visar att det går att föra en värdig kamp trots att oddsen talar mot det. Men priset för en sådan är alltid högt.

Alla strider är inte våldsamma. Allonias Sebathus strid mot Sveriges största taxibolag i en kamp om oskäliga arbetsvillkor är en långsam, trägen och mycket ensam kamp kantad av nederlag. Priset för att ställa sig upp är högt, han förlorar både jobb och familj. Hälsan mister han också någonstans på vägen mellan alla möten och timmar vid telefonen och kopiatorn då ryggen säger ifrån.

Här finns en tydlig fiende – taxibolagets ägare. En klassisk kostympamp med hus på Mallorca och byråkratiska svar på alla anklagelser. Motståndarna ser väldigt mycket likadana ut, stelt leende lokalpolitiker och upphandlare med obehag i blicken. När Allonias skrala gäng om fem, sju aktivister i "Taxiklubben" demonstrerar med plakat om ökat inflytande gällande arbetstider så vet man att det är kört. Politiskt tomt taktiksnack med hänvisning till uppköpningslagar och andra bestämmande parter krossar Taxiklubbens enkla fråga om skälig lön.

"Taxiklubben" är en lågmäld men värdig film som belyser känslan av att inte räcka till. Allonias krav är modesta, han vill kunna ta sina barn till Kolmården och kanske också övernatta på ett vandrarhem på Fjäderholmarna. Känslan av att misslyckas med detta, trots att han jobbar upp till 13 timmar om dagen är både påtaglig och sorglig.

Styrkan i denna film är precis som i Johan Palmgrens tidigare filmer "Sextemplet" och "Bedragaren" (gjord tillsammans med Åsa Blanck) inte dramaturgin eller spänningen. Hur det kommer att gå står ganska klart redan från början. Priset för en ensam kamp är alltid mycket högt.

Styrkan ligger i medmänskligheten. Trots det övermäktiga behåller Allonias alltid lugnet och värdigheten. En strid måste inte vara våldsam, som sagt. Han är en kärleksfull far och försöker att också vara en bra make. Men att han också bara är människa blir denna film en smärtsam påminnelse om.

Njutafilms
Allonias Sebathus för en intensiv, men värdig kamp mot Sveriges största taxibolag, allt gestaltat i filmen "Taxiklubben". Pressbild.

Läs också