Nöje Film

Filmrecension: The assassin

Shu Qi spelar Tian Ji'an som ställs inför en närapå omöjlig uppgift i "The assassin".
Shu Qi spelar Tian Ji'an som ställs inför en närapå omöjlig uppgift i "The assassin".

Vackra och stillsamma "The assassin" är inte alls vad man väntar sig från en film som kretsar kring en svärdsvingande lönnmördare. Regissören Hsaio-Hsien Hou återvänder till filmvärlden efter åtta år med en poetisk historia om känsla kontra plikt.

För att vara en "martial arts"-film, alltså en film med kampsport och krigskonst, innehåller "The assassin" väldigt lite av den varan. Tvärtom är Hsiao-Hsien Hous första film på åtta år en långsam, mjuk och poetiskt vacker historia. Här finns fler stillsamma, nästan drömlika, sekvenser än scener med actionfyllda svärdstrider.

Den som väntar sig en "Crouching tiger, hidden dragon" eller "House of flying shadows" blir besviken men den som sett den kinestaiwanesiske regissörens tidigare alster ser att han är tillbaka i sitt esse med långa tagningar och extrem skönhet som undersöks med varsam närvaro. "The assassin" nominerades till Guldpalmen i Cannes och Hsiao-Hsien fick motta pris för bästa regissör.

Martial arts-filmer har ofta en episk sagas uppbyggnad, arketyper på uppdrag måste besegra en fiende för att upprätta en förlorad heder. "The assassin" är baserad på en traditionell kinesisk berättelse från 809 där den 18-åriga Nie Yinniang (Shu Qi) återvänder hem efter åtta år i träning hos landets skickligaste lönnmördare (tillika nunna!).

Hon är nu en fulländad lönnmördare och den på vars späda axlar den fortsatta freden i landet vilar. Hon ställs inför den tunga uppgiften att döda ståthållaren i norr, Tian Ji’an, för att säkra landets framtid. Om hon vägrar så bryter hon en av landets äldsta och ädlaste traditioner och dessutom riskerar hon inbördeskrig. Tian Ji’an är Yinniangs kusin som dessutom också varit hennes trolovade. Hon älskar honom fortfarande, vilket gör hennes uppgift nära på omöjlig.

Historien låter enkel men är stundtals komplicerad, det tar ett tag att hänga med i svängarna och berättartekniken. Bakgrundshistorier och relevant information berättas muntligen snarare än visas, till exempel. Filmen är en upplevelse i undersköna miljöer, vackert skådespeleri och ljuvligt koreograferade konflikter.

Lunken gränsar till långtråkigt stundtals, även om detta också fyller en funktion i en film som handlar om livets långa kedja av människoöden, beslut och hjärtats sköra tillhörighet.

Njuta Films
"The assassin" är en upplevelse i undersköna miljöer, vackert skådespeleri och ljuvligt koreograferade konflikter.